תסמיני גלאוקומה: כך תוכלו לזהות (בכל זאת) את המחלה

גלאוקומה תסמינים: המסע לאיתור ה"גנב" שמאיים לקחת את הראייה שלכם

גלאוקומה, או בעברית "ברקית", היא קבוצת מחלות הנגרמות כתוצאה מפגיעה בעצב הראייה. היא מכונה "הגנב השקט של הראייה", וזאת עקב העובדה שהאדם הסובל ממנה אינו חווה פעמים רבות כלל תסמיני גלאוקומה, ולעיתים אף הוא מגיע לאחוזים נכבדים של עיוורון מבלי שהוא מודע לכך כלל (למעשה, זוהי הסיבה השנייה בשכיחותה לעיוורון בעולם המערבי). בכל זאת ידועים מספר גלאוקומה תסמינים, לגביהם חייבים להיות עם האצבע על הדופק. זאת לצד בדיקות עיניים תקופתיות עבור אנשים מבוגרים או כאלו הנמצאים בקבוצת הסיכון.

לכל גלאוקומה יש את הסיכונים שלה

ישנם ארבעה סוגים עיקריים של גלאוקומה: רחבת זווית, צרת זווית, משנית והתפתחותית/מולדת. לכל אחת מקבוצות מחלת גלאוקומה תסמינים שונים (שלא חייבים להופיע, כאמור), אליהם נתייחס בסקירה הנוכחית.

תסמינים גלאוקומה רחבת זווית / גלאוקומה עם זווית פתוחה (Open Angle Glaucoma)

גלאוקומה עם זווית פתוחה היא השכיחה ביותר. מחלה מסוג זה עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לעצב הראייה מבלי שהלוקה בה ירגיש בכך, זאת מאחר ובשלביו הראשונים אין לו כלל תסמיני גלאוקומה. לעתים קרובות הנזק לעצב הראייה מתבטא בפגיעה בראייה ההיקפית, אך במקרים רבים קשה להבחין בפגיעה זו, עד אשר הפגיעה חמורה והראייה ההיקפית יורדת בצורה משמעותית.

חשוב להדגיש כי מדובר במחלה כרונית, שצפויה ללוות את האדם הסובל ממנה משך כל ימי חייו. ללא אבחון וטיפול מתאים, המחלה מתקדמת ועלולה כאמור לסכן את עצם היכולת של האדם לראות.

גלאוקומה תסמינים משתנים בהתאם לסוג המחלה, כאשר במקרה של Open Angle Glaucoma הם:

  • אובדן הראייה לצדדים, בעוד הראייה המרכזית נשמרת, כך שהחולים רואים את העולם כדרך צינור (ראייה טובולרית)
  • עם הזמן, גם הראייה המרכזית נפגעת והמחלה עלולה לגרום לעיוורון מוחלט

תסמינים גלאוקומה צרת זווית/חדה (Closed Angle Glaucoma)

בסוג זה של מחלה, מתרחשת סגירה של לשכת העין המרכזית כך שתהליך הניקוז נפגם, ואין בכוחו למנוע היווצרות של לחץ תוך עיני.

בעוד שגלאוקומה רחבת זווית היא מחלה ממושכת המתפתחת פעמים רבות בהדרגה, בקצב איטי, גלאוקומה צרת זווית מופיעה בדרך כלל בפתאומיות. המשמעות היא שבעזרת הטיפול הרפואי המתאים ניתן להתמודד איתה ביעילות, במיוחד כאשר מאבחנים אותה בשלב מוקדם ובוחרים בפתרונות מותאמים לדרגת החומרה של הבעיה ולמאפייני האדם.

תסמיני גלאוקומה מסוג זה הם:

  • כאב עמום
  • ראייה מטושטשת
  • בחילות והקאות
  • ראייה של הילה וצבעי הקשת סביב אורות ועצמים בהירים
  • אודם בעיניים

תסמינים של גלאוקומה משנית

גלאוקומה משנית (Secondary Glaucoma) נובעת מפגיעה אחרת בעיניים. היא נגרמת במקרים רבים כתוצאה מפציעה בעיניים, במסגרתה עלול דימום תוך עיני לחסום את דרכי הניקוז מהעין.

בתרחישים שכיחים אחרים, Secondary Glaucoma נובעת ממחלות אחרות, בין אם קשורות לראייה ובין אם לא: לדוגמה קטרקט הגורם להתנפחות העדשה ועקב כך לסגירת הזווית ולעליית הלחץ, גידול בעיניים הגורם אף הוא לחסימה, דלקות עיניים, סוכרת ועוד. בחלק מהמקרים טיפולים שהאדם עובר עלולים להגדיל את הסבירות למחלה מהסוג הזה, ביניהם ניתוחי עיניים או נטילת סטרואידים.

במקרה זה של גלאוקומה תסמינים רבים דומים לאלו במקרים רבים לאלו של מחלת העיניים שגרמה מלכתחילה לגלאוקומה, והם עשויים לכלול:

  • כאב בעיניים
  • כאבי ראש
  • ראייה מטושטשת
  • ראיית הילה מסביב לאור ופגיעה בשדה הראייה.

תסמיני גלאוקומה התפתחותית/מולדת

גלאוקומה מולדת מתאפיינת בתסמינים המופיעים במקרים רבים כבר בינקות או בילדות וכוללים סימפטומים פיזיים כדוגמת:

  • עיניים גדולות, עכורות ומימיות, עם תנועות קופצניות
  • בנוסף, תינוקות או ילדים הסובלים מהמחלה הם רגישים לאור

איך לחץ תוך עיני קשור אל תסמיני גלאוקומה?

כאשר מדברים על לחץ תוך עיני, אנו מדברים על מידת הנוזל בעין, המתבטא ברמת המתיחות של קיר העין, כפי שהוא נמדד ביחידות של מילימטר כספית. לחץ תוך עיני תקין ינוע בין 10-21 מילימטר כספית. כאשר יש בעין פחות מדי נוזלים, הלחץ קטן והדבר גורם לירידה בבהירות ובחדות הראייה; וכשיש בעין יותר מדי נוזלים והלחץ גבוה מדי, נגרם הרס מתמיד לסיבי עצב הראייה, וזוהי, בעצם, מחלת הברקית.

בעבר נטו לחשוב כי כל סוגי הברקית נגרמים עקב לחץ תוך עיני מוגבר, אולם היום ידוע כי ישנם גורמים נוספים למחלה וכי ישנם גם מקרים של גלאוקומה עם לחץ תוך עיני תקין.

בדיקת לחץ תוך עיני

בדיקת לחץ תוך עיני נעשית באמצעות מכשיר הנקרא טונומטר אצל רופא העיניים. יש סוגים שונים של מכשירי טונומטר, כאשר כיום נהוג להשתמש בטנומטר על שם גולדמן שמבצע בדיקה עקיפה של הלחץ התוך עיני.

העיקרון כאן פשוט: בשעת הבדיקה הרופא יטפטף לתוך העין חומר מאלחש ואז יצמיד אליה את הטונומטר. הטונומטר מפעיל כוח על מנת להשטיח את הקרנית, כאשר מידת הקמירות והעובי שלה הם שיקבעו את מידת הלחץ שיפעיל הטונומטר כדי להשטיחה, וכך תימדד מידת הלחץ בעין. הבדיקה אינה אורכת זמן רב ואינה כואבת.

כיום ישנן בדיקות מתקדמות נוספות, המתקדמות שבהן הן VEP ו-pERG. כאן תוכלו לקרוא עוד על אבחון גלאוקומה

מתי כדאי לאבחן?

אבחון המחלה אינו משימה פשוטה על רקע העובדה שחלק גדול מסוגיה לא גורם כלל להתרחשות תסמיני גלאוקומה, כך שאדם עלול לסבול מהמחלה ואף מהידרדרות של הראייה מבלי שהוא מודע לכך. כדי לאתר את המחלה בהקדם חשוב לשים לב לסימנים הראשוניים שכן עלולים להופיע: למשל צמצום מסוים של שדה הראייה במקרה של Open Angle Glaucoma, או ראייה מטושטשת בשילוב עם בחילות, הקאות וגורמים נוספים שעלולים להצביע דווקא על המחלה צרת זווית.

ההמלצה כיום היא שכל אדם מגיל 40 ומעלה ייגש לבדיקה אצל רופא העיניים אחת לשנה לפחות. אנשים הנמנים על אוכלוסיית הסיכון, למשל כאלו שבמשפחה שלהם יש היסטוריה של המחלה, רצוי שייגשו לאבחון תקופתי אפילו מוקדם יותר (יש שימליצו החל מגיל 20).

האם ניתן לטפל במחלה?

חווים גלאוקומה תסמינים? מעוניינים לאתר את המחלה אפילו לפני שהיא נותנת את אותותיה? זוהי אחת ההחלטות החשובות ביותר שתוכלו לבצע על מנת לשמור על הראייה שלכם. אבחון מהיר של המחלה הוא בגדר חובה. חשוב לזכור שמרגע שנמצא כבר הנזק לעצב הראייה במסגרת אבחון ברקית, לא ניתן להשיבו. אבל, וזה אבל גדול מאוד, יש כיום מספיק טיפולים שיכולים למנוע הידרדרות נוספת של המצב – ובכך לשמור על ראייה תקינה ככל שניתן.

לצד הדרכים הקונבנציונליות של טיפול בגלאוקומה, המבוסס על טיפות עיניים, כדורים, ניתוחי כירורגיים וטיפולי לייזר במידת הצורך, ניתן לטפל באופן יעיל במחלה וללא תופעות לוואי באמצעות עולם הרפואה המשלימה. מקרים רבים של המחלה טופלו בהצלחה באמצעות תוכנית הטיפולים Clear Vision, הכוללת דיקור סיני, המלצות תזונה ושימוש בצמחי מרפא.

הרפואה הסינית למחלות עיניים מטפלת גם בקשיים נוספים, כגון בעיות במערכת העיכול, לחץ דם וכולסטרול גבוהים ובעיות רגשיות, שלעתים מתלווים למחלה. זו הסיבה לכך שהטיפול ייעשה לרוב לאחר אבחון מקיף של מצב האדם, במטרה להשיב את האיזון לגוף שלו, לתרום לאיזון המתבקש בין הגוף לנפש ולספק לו פתרון הוליסטי שישפר את איכות החיים שלו במידה ניכרת.

טיפול באמצעות הרפואה הסינית, יחד עם טיפול קונבנציונאלי להורדת הלחץ התוך עיני, עשוי לתת את התוצאות הטובות ביותר.

שאלות חשובות

מהם גלאוקומה תסמינים עיקריים?

תסמיני גלאוקומה משתנים בהתאם לסוג שלה, לדרגת החומרה שלה ולמאפיינים נוספים. מה שחשוב להדגיש הוא שפעמים רבות גלאוקומה מופיעה ואת מתפתחת במשך שנים רבות ללא תסמינים נראים לעין, מה שמקנה לה את הכינוי "הגנב השקט של הראייה".

אילו סיכונים נובעים ממחלת הגלאוקומה?

מעבר לפגיעה בראייה בטווח הקצר או הבינוני, בנוסף אל תסמיני גלאוקומה אחרים המקשים על האדם (דוגמת כאבים), גלאוקומה מעמידה פוטנציאל משמעותי לעיוורון. הנתונים מראים שזוהי הסיבה השנייה בשכיחותה בעולם המערבי לעיוורון.

איך ניתן לאבחן גלאוקומה?

אחד האתגרים הגדולים ביותר הוא ביצוע אבחון כאשר מופיעים תסמיני גלאוקומה. חשוב לגשת לבדיקה בכל פעם שמבחינים בפגיעה בראייה. עבור אנשים מעל גיל 40 או קבוצות הסיכון למחלה (למשל אנשים שבמשפחה שלהם יש היסטוריה של המחלה), חשוב להיבדק אחת לשנה לפחות.

האם ניתן לטפל בגלאוקומה?

בהחלט! הרפואה הקונבנציונלית מציעה פתרונות דוגמת תרופות להפחתת הלחץ התוך עיני, טיפולי לייזר, ניתוחים ועוד. מומלץ לשלב בתוכנית ההתמודדות טיפולים מהקשת הרחבה של הרפואה הסינית – דיקור סיני, צמחי מרפא, התאמות תזונתיות ועוד – מכיוון שהם עשויים לטפל בבעיה (ואפילו בגוף ובנפש ברמה הכללית) מהשורש.