טומוגרפיה קוהרנטית אופטית – בדיקת OCT (קיצור של Optical Coherence Tomography), היא הדמיה של פנים העין. מדובר בבדיקה לא פולשנית ולא מזיקה, המבוססת על קרינת גלי אור, בדומה לצילום במצלמה.
כיצד מתבצעת בדיקת OCT?
הבדיקה דומה במהותה לבדיקת אולטרסאונד, רק שבבדיקת OCT משתמשים בגלי אור ואילו באולטרסאונד משתמשים בגלי הקול.
בדיקת עיניים OCT אינה פולשנית, אינה מכאיבה, קרינת האור המשמש לבדיקה אינה נראית כך שאיש אינו מסתנוור ממנה. היתרונות, לעומת זאת, משמעותיים למדי. כל שינוי במצב העין נראה מיד, מה שמאפשר "להרוג" את הבעיה כשהיא עוד קטנה.
צילום OCT פותח בראשית שנות ה-90, והפך לזמין ונפוץ בשנות האלפיים. כיום מדובר בבדיקת שגרה פשוטה – אך בעלת חשיבות מכרעת, ובעזרתה ניתן לעקוב אחרי תהליכים שונים המתרחשים בעין ואחר שינויים שונים.
מהם השימושים העיקריים לבדיקה?
בעזרת בדיקה זו, ניתן לאבחן שורה של מחלות מקולריות, ובעיקר ניוון רשתית (AMD), רטינופתיה סוכרתית, רטיניטיס פיגמנטוזה ועוד. כמו כן, אחד השימושים הנפוצים בבדיקה זו הוא לאבחן בצקת בעין ולעקוב אחר התפתחות המחלה.
בעזרת בדיקת OCT ניתן בנוסף לבצע מעקב רפואי אחר מחלות כמו גלאוקומה, לבחון את מצב פנים העין לאחר ניתוח קטרקט, אבחון לאחר טיפול נוגד דלקת, מצבים שונים של עצב הראייה ועוד.
יחד עם זאת, אין מדובר בבדיקה שגרתית שמתבצעת ללא אבחנה מסודרת. מטרת הבדיקה היא להשלים את תמונת המצב של מטופל אשר התלונן על בעיה כלשהי הקשורה לעין ו/או לראייה. זהו כלי בעל ערך רב עבור רופא העיניים המטפל, ובעזרתו הוא מקבל "מפה" שלמה של מצב עיני המטופל.
אופן הפיענוח של בדיקת OCT
את תוצאות הבדיקה מפענח הרופא המטפל, שיידע להפיק מהן תועלת רבה. בעזרת תוצאות הבדיקה, יכול המטפל "להשלים את הפאזל" של מצב המטופל ולקבל מידע עדכני רב ערך לגבי מצב של מחלה קיימת או חשש לאחת כזו. כמובן שהבדיקה יכולה לקחת חלק בלתי נפרד ממאמצי הטיפול במחלה, בזכות הצגת הדפוסים העיקריים שלה, הגורמים להיווצרותה ועוד.
בטיפול ברפואת עיניים סינית, ניתן ללמוד על הצלחת הטיפול והתקדמותו בעזרת פענוח נכון ומדויק של בדיקות OCT. זהו אחד הכלים העיקריים המשמשים לאבחון ולטיפול בבעיות עיניים שונות בקליניקה.
איך מתכוננים לבדיקה?
כאמור, לא מדובר בבדיקה כואבת או פולשנית. עם זאת, נהוג לתת לפניה טיפות מרחיבות אישונים, כדי לקבל תוצאות טובות יותר מאשר בבדיקה הנעשית על עיניים "רגילות". השפעת טיפות אלו נמשכת כ-4-3 שעות לאחר בדיקת ה-OCT. חל איסור לנהוג לאחריה, גם אם הראייה חזרה לסדרה, שכן גם אם נדמה לנו כי הראייה חזרה לעצמה, האישונים עדיין תחת השפעת ההרחבה שעברו.
כמו כן חשוב להצטייד במשקפי שמש. זאת כיוון שהאישונים המורחבים קולטים כמות רבה של אור ביחס למצבם הנורמאלי, והסינוור רב.