קרע ברשתית (חור ברשתית) גורם לנזק בעובי של הרשתית. הקרע מגדיל את הסיכויים להיווצרותה של היפרדות רשתית, ובמצב חמור עלול אף לגרום לאיבוד הראייה המרכזית.
ראייתך יכולה להשתפר והידרדרות המחלה יכולה להיעצר, בזכות סדרת הטיפולים היעילים ונטולי תופעות הלוואי Clear Vision
מהי הרשתית ומה תפקידה?
לפני שנוכל להבין מה היא בדיוק היפרדות רשתית או קרע ברשתית, חשוב להבין ראשית מה היא הרשתית ומה תפקידה במבנה ובתפקוד של העין. הרשתית, הממוקמת בחלק האחורי של גלגל העין היא חלק חשוב ביותר בתפקוד הפיזיולוגי ובאנטומיה של העין.
הרשתית מורכבת משלושה סוגי תאים עיקריים – קנים, מדוכים וגנגליונים. כל אחד מהתאים האלה אחראי על חלק אחר בפעולת הראייה – קנים ותאי גנגליון אחראים בעיקר על תפיסה של אור וחושך, ואילו המדוכים אחראים בעיקר על ראיית צבעים. התפקיד הכללי של הרשתית הוא להמיר את אותות האור שנקלטים בעדשת העין למידע עצבי – למעשה, לתת למוח להבין מה העיניים שלנו רואות. מצב של היפרדות רשתית העין הוא מצב יחסית שכיח, שפוגע ברשתית באופן משמעותי – בפגיעה שעשויה לפגוע בראייה עד כדי עיוורון.
מהם הגורמים להתרחשות היפרדות רשתית או קרע ברשתית העין?
היפרדות רשתית (Retinal Detachment), המכונה גם קרע ברשתית או חור ברשתית, עלולה להיגרם כתוצאה מניוון של הגוף הזגוגי, המהווה חומר שקוף דמוי ג'לי הממלא את חלל העין. כאשר הגוף הזגוגי עובר את התהליך הטבעי של ההזדקנות, הוא מתעבה ומתחיל להתכווץ, וזה גורם לו להתנתק מן הרשתית. בדרך כלל הגוף הזגוגי מחובר לרשתית באופן רופף ולכן מתנתק ממנה בקלות. תופעה זו נקראת היפרדות זגוגית אחורית (Posterior Vitreous Detachment), היא נפוצה מאוד בקרב אנשים מעל גיל חמישים ולרוב אינה יוצרת בעיה רפואית או הפרעה לראייה.
גורמי סיכון להיפרדות רשתית
קרע ברשתית לרוב מתרחש באופן ספונטני, אך למצבי היפרדות רשתית ישנם בהחלט גורמים שמגדילים את הסיכון של מטופל לסבול ממצב זה. חשוב להבין מה הם בכדי לסייע בגיבוש האבחנה. גורמי סיכון אלה כוללים בין היתר:
- אנשים שסובלים מקוצר ראייה משמעותי (זקוקים למשקפיים לראייה מרחוק).
- מטופלים שעברו ניתוח עיניים גדול בעבר.
- מקרי היפרדות רשתית במשפחה.
- מקרה קודם של היפרדות רשתית בעין השנייה.
- מחלות מסוימות כמו מחלת האיידס.
- מטופלים מעשנים.
כמובן שבנוסף לכך יכול להיווצר קרע ברשתית בשל חבלה. חור ברשתית העין בהחלט יכול להיווצר לאחר חבלה משמעותית (למשל, פציעה מרסיסים) – מצבים שאמנם מטופלים בדומה למצבי היפרדות רשתית אחרים, אך יכולים גם להיות מלווים בבעיות פיזיות נוספות, מן הסתם.
ממה נגרם קרע ברשתית העין?
למרות שמצבים של היפרדות זגוגית אחורית (PVD) לרוב אינם מובילים לפגיעה בראייה כאמור, לעיתים המצב הוא אחר. במצבים שמתפתחים עד כדי היפרדות רשתית, הגוף הזגוגי דבוק לרשתית וההתכווצות שלו גורמת למשיכה כה חזקה של הרשתית עד שנוצר קרע העלול להיווצר גם באזורי רשתית דקים במיוחד כתוצאה מקוצר ראייה גבוה ומסיבות נוספות.
בשביל להמחיש – אם נדמה את העין למצלמה, נאמר שהרשתית משולה לסרט הצילום, וכאשר נוצר מצב של היפרדות רשתית, העין מתפקדת כמו מצלמה שסרט הצילום שבתוכה זז ואינו נמצא במקומו, ודבר זה גורם לתמונה שמתקבלת להיות מעוותת ולא ברורה.
עד כמה שכיחה היפרדות רשתית?
קרע ברשתית הוא מצב יחסית נפוץ בתחום רפואת העיניים. קרוב למחצית האחוז מכלל האנשים יסבלו מהיפרדות רשתית בשלב כזה או אחר של חייהם, לרוב בגיל מבוגר שעולה על 60 ואפילו על 70. גברים סובלים ממצב זה יותר מנשים.
סוגי היפרדות רשתית
באופן כללי, ישנם 3 סוגים עיקריים של היפרדויות רשתית, הנבדלים זה מזה בעיקר באופן היווצרותם והתפתחותם ולא בהכרח באופי הטיפול בהם. סוגים אלה הם:
- היפרדות רשתית רגמטוגנית: זהו סוג היפרדות הרשתית השכיח ביותר, שמתפתח כתוצאה ממצב של קרע ברשתית או של חור ברשתית. לאחר היווצרות של אותו קרע, לרוב בעקבות שינויים הקשורים לגיל אך יתכן שגם בעקבות פציעה או טרשת עורקים – נוזלים מתחילים לעבור בין שכבות הרשתית לשכבות העין החיצוניות, עד כדי היפרדות של הרשתית.
- היפרדות רשתית אקסודטיבית: במצב זה הצטברות הנוזלים מתרחשת מתחת לרשתית, והניתוק שלה הוא לא משכבות העין אלא דווקא מכלי הדם המזינים את העין. לרוב מצב זה מתפתח בגלל סיבה שאינה בהכרח קשורה לרשתית עצמה או לשינויים בעין – גידולים, פגיעה בתאי דם ודלקות עיניים חוזרות. כל אלה יכולים להוביל לאותה הצטברות נוזלים מתחת לרשתית. חשוב מאוד לטפל בגורם הבסיסי שמוביל להיפרדות מסוג זה, שכן בלי טיפול זה אנחנו עשויים לראות היפרדות רשתית חוזרת.
- היפרדות רשתית משיכתית: היפרדות רשתית שמתפתחת סביב צלקת בעין, שפוגעת בגמישות הרקמה ומושכת איתה את הרשתית מהשכבות הצמודות אליה. במצבים של היפרדות משיכתית לא נדיר שמתפתחת גם היפרדות רגמטוגנטית, בשל קרע ברשתית שנוצר סביב הצלקת המובילה להיפרדות המשיכתית.
תסמינים של קרע ברשתית העין
חור ברשתית, או קרע ברשתית העין, אינו כואב, ובמקרים בהם הקרע מתרחש באזורים ההיקפיים של הרשתית כמעט ואין השפעה על הראייה. עובדה זו מהווה אתגר מסוים באבחון ובטיפול במצבי קרע ברשתית, שכן כפי שניתן להבין, יש במצבים של היפרדות רשתית סימנים לא ספציפיים שעשויים לא להטריד את המטופל יותר מדי – עד שכבר יתפתח נזק משמעותי יותר. לעיתים אנשים הסובלים מרשתית קרועה רואים הבזקי אור ו/או גופים קטנים (נקודות או קווים) בשדה הראייה.
תסמינים אלו מופיעים גם במקרים של היפרדות זגוגית אחורית ולרוב אינם מצריכים טיפול. עם הזמן המוח לומד להתעלם מהם ורוב האנשים מפסיקים להבחין בהם. אולם חשוב מאוד עם הופעת התסמינים לפנות לרופא עיניים על מנת לבדוק אם נוצרו קרעים ברשתית.
היפרדות רשתית תסמינים ואבחון
תסמיני היפרדות רשתית כוללים הבזקי אור, מסך שחור ההולך וגדל וירידה בראייה. חשוב לבצע אבחון מוקדם של התופעה במטרה לשפר את סיכויי הראייה בהמשך. כשמופיע קרע ברשתית העין, ניתן לטפל בו, ובאמצעות כך למנוע את התרחשות התופעה.
אנו בקליניקה מציעים טיפולים באמצעות רפואה סינית למחלות עיניים הכוללים בין היתר טיפול במצבי אובאיטיס, גלאוקומה ועוד מגוון מצבים שונים.