בלפריטיס (דלקת עפעפיים) – גורמים, סיכונים ודרכי טיפול

בלפריטיס, או בשמה הנוסף – דלקת שפת העפעף, הוא מונח כולל למצבים בהם מופיעה דלקת בעפעפיים או בריסים. זוהי מחלה נפוצה ומוכרת ברפואת העיניים, הידועה כמחלה עיקשת שלא נרפאת בקלות. בהתחשב בעובדה שגם האבחון שלה בנקודת ההתחלה הוא מאתגר, התמונה הופכת מורכבת שבעתיים. הנה כל מה שחשוב לדעת על הדלקת ועל צורת ההתמודדות איתה.

מה זה בלפריטיס? ומהם התסמינים של הדלקת?

בלפריטיס (Blepharitis) היא סוג נפוץ של דלקת עפעפיים, כאשר ייתכן מצב של בלפריטיס כרונית.

הדלקת נובעת כתוצאה מבעיה תפקודית של בלוטות השומן הנמצאות בעפעפיים, מה שעלול להיגרם עקב נגיפים, פטריות, חיידקים, טפילים ועוד.

בפועל, עלולה להצטבר שכבת חיידקים על גבי העפעפיים, לחסום את בלוטת החלב שמאחורי הריסים (בלוטת המייבומיאן) ולמנוע בכך את ההפרדה הנדרשת של שכבת הדמעות השומנית. הדבר גורם לחוסר איזון של דוק הדמעות, אותה שכבה נוזלית הכוללת את מרכיבי הדמעות השונים. בתפקוד התקין שלה, שכבה זו שומרת על לחות הלחמית והקרנית, ובכך מאפשרת הגנה על העיניים מצד אחד ושמירה על חדות וצלילות הראייה מהצד האחר.

צפו: סובלים מבלפריטיס, דלקות אחרות או יובש בעיניים? יש פתרון פשוט להקל על התסמינים

למידע אודות המוצר שפותח עבורנו המספק מענה קל ופשוט למגוון בעיות עיניים eye clean & go >> לחצו כאן

ההשפעות האפשריות של כך על העיניים והראייה הן משמעותיות, כפי שניתן לראות מהרשימה הבאה של התסמינים הפוטנציאליים של בלפריטיס:

  • הצטברות קשקשים או שומן על העפעפיים – אופייני לבלפריטיס קדמי
  • הפרשה שומנית ודביקה מהעין – אופייני לבלפריטיס אחורי
  • עיניים דומעות
  • עיניים אדומות / עפעפיים אדומים
  • יובש בעיניים – למעשה, הדלקת מהווה הגורם המרכזי כיום למצב של עיניים יבשות
  • גרד בעפעפיים
  • נפיחות בעיניים
  • נשירה של ריסים, לעיתים עד להיעלמותם המוחלטת
  • מצמוץ יתר
  • רגישות מוגברת לאור
  • רגישות בעור העפעף, תחושת גירוד שלא עוברת
  • הפרשות על גבי גלגל העין, שעלולות לגרום לטשטוש ראייה
  • קושי בהסתגלות להרכבת עדשות מגע

נהוג לחלק את המחלה לפי הופעתה בעין – בלפריטיס קדמית בה מעורבים הריסים ובלוטות השומן אשר אחראיות לחלק השומני בדמעות; ובלפריטיס אחורית בה מעורבות בלוטות המיבומיאן שמאחורי הריסים. לעתים קרובות מעורבות שתי צורות המחלה ביחד.

גורמי הסיכון למחלה

בניגוד לחלק מסוים ממחלות העיניים, במקרה של דלקת שפת העפעף ייתכן מאוד שהגורם הנקודתי המביא לה לא יהיה ידוע כלל. ישנן עם זאת סיבות רבות להופעת דלקת העפעפיים, המרכזיות שבהן קשורות בתנאי היגיינה לקויים:

  • זיהום לא תקין בעפעפיים כתוצאה ממקור חיצוני, כמו עשן, זיהום אוויר ועוד
  • חיידק בעפעפיים
  • הפרשת יתר בבלוטות העפעף
  • תגובה אלרגית בבלוטות העפעף
  • מחלות עיניים אחרות, כמו דלקת הלחמית, דלקת הקרנית, עין יבשה (יובש כרוני) ועוד

דלקת שפת העפעף אינה מדבקת. היא נפוצה בדרך כלל אצל מבוגרים ושכיחותה עולה עם הגיל, אך גם ילדים עלולים לחלות בה.

אבחון בלפריטיס: משימה מורכבת במיוחד

אחת הסיבות לקשיי ההתמודדות עם בלפריטיס קשורה לאתגר של אבחון המחלה. קשת התופעות הקשורות במחלה רחבה, וכוללת כאמור יובש בעיניים, עפעפיים אדומים, קשקשים על הריסים ועוד. נשמע מוכר? אכן, רוב התסמינים למחלה מוכרים ממחלות אחרות, מה שהופך אותה לקשה לזיהוי. האבחון דורש פעמים רבות ביצוע אבחנה מבדלת ביחס למחלות אחרות, כך שקל לפספס אותה או לייחס את התסמינים למחלות אחרות שונות בתכלית.

אבחון דלקת עפעפיים נעשה לרוב על פי התסמינים, אם כי כאמור יש קושי לשייך אותם דווקא לבעיה הספציפית הזו: במקרים רבים ההתווייה הכללית תהיה של המצב שנוצר בעקבות הדלקת, דוגמת יובש בעיניים. לצד בחינת התסמינים יבצע הרופא המאבחן בדיקת פיזית של קו הריסים והעפעפיים, יסחוט את בלוטות השומן על מנת לתהות על קנקנו של הנוזל השומני ויבצע בדיקות שונות של מאפייני ותפקוד הדמעות.

מהיגיינה ועד לניתוח: דרכי ההתמודדות עם בלפריטיס

כאמור, למחלה מספר רב של תסמינים ותופעות הקשורות בה, כמו גם גורמים רבים. בהתאם לך, יש דרכים רבות לטיפול בה. אין עוררין על כך ששמירה על היגיינת העין היא מפתח להצלחת הטיפול. שמירה על היגיינת העיניים חשובה תמיד, ובמקרה של בלפריטיס חשיבותה מכרעת אפילו יותר. יש מצבים בהם המחלה תחלוף מעצמה כעבור כמה ימים, אפילו ללא טיפול ישיר.

במצבים אחרים, עם זאת, היא עלולה להחמיר ולגרום לסיבוכים שונים, הטומנים בחובם פגיעה משמעותית בראייה: החל מאותן הפרשות מוגלתיות הגורמות לטשטוש בראייה עד לנפיחות משמעותית בעפעפיים המביאה למצב של עיוורון חלקי משך אותה תקופה. סיכונים אחרים הם שעורה בעין או כלזיון, כלומר שעורה כלואה. המחלה עלולה לגרום לריכוך הריסים ולאובדן שלהם, או לחלופין לצמיחת ריסים בכיוון המנוגד. זאת ועוד, מדובר במחלה בעלת אופי כרוני שעלולה לשוב ולתקוף את האדם מפעם לפעם.

ניקוי העיניים וסביבתן – זהו גם אמצעי המניעה מס' 1 למחלה, שכפי שנאמר נגרמת לא פעם מזיהום. שמירה על היגיינת העין וניקוי העפעפיים, היא צעד טיפולי ומניעתי חשוב ביותר. מניסיוני הרב לאורך שנים ולאחר שראיתי אין ספור מקרים של יובש, עיניים נפוחות ודלקות חוזרות, שלא חלפו עם השימוש במגבונים ו/או טיפות ליובש, הגעתי למסקנה שניתן לסייע באופן משמעותי על ידי שינוי הרגלים פשוטים כגון שמירה על ניקיון העיניים.

טיפול בבלפריטיס יכול להתבצע באמצעות הנחה של קומפרסים חמימים להרגעת העין – למדריך צעד אחר צעד להכנת קומפרסים לחצו כאן. הניקיון התדיר של העיניים והשטיפה של העפעפיים יכולים להיעשות באמצעות שמפו עדין ומדולל במים בטמפרטורה נעימה. בחנויות הפארם למיניהן ניתן למצוא מגבונים ייעודיים לעפעפיים, בהם ניתן להשתמש על בסיס יום-יומי או בהתאם לצורך (ללא מרשם רופא).

יש בנמצא כמה מוצרים מומלצים במיוחד. הכירו את EYE CLEAN & GO לניקוי יום-יומי של העיניים. המוס מביא לניקוי יסודי של שולי העפעף, תורם לחפיפה יסודית של הריסים ומבצע הסרה של כל אותם רעלנים, לכלוך וכיוצא בזה. המוצר יכול לסייע בטיפול בדלקות קיימות ובמניעה של דלקות חוזרות, תוך שהוא מאפשר שמירה על בריאות העיניים וניקיונן.

מתי יש צורך בתרופות?

במקרה של דלקת חמורה יותר, עשויות להיכנס לתמונה תרופות אנטיביוטיות או סטרואידים. למרות העובדה שהמחלה אינה מדבקת או זיהומית, אנטיביוטיקה יכולה לסייע בהפחתת כמות החיידקים המזיקים. במקרה של זיהום חיידקי, לכן, ניתן להשתמש במשחה אנטיביוטית לעיניים. במצבים קשים של זיהום או כאשר הדלקת נשארת במשך חודשים ספורים חרף הטיפול, ייתכן שיהיה צורך לעבור לתרופות אנטיביוטיות "חזקות" יותר דוגמת דוקסילין – כלומר אנטיביוטיקה כללית.

באשר לאפשרות של ניתוח עפעפיים, הוא לא נפוץ להתמודדות עם הדלקת עצמה. עם זאת ייתכן שיהיה צורך בפעולה כירורגית על מנת להתמודד עם הסיבוכים הנובעים מהדלקת, דוגמת הוצאה של השעורה הכלואה או פתיחה של האבצס המתפתח בעפעפיים.

ומהן אפשרויות הטיפול הטבעי בדלקת עפעפיים?

בטיפול במחלות עיניים מדגישה הרפואה הסינית את הטיפול המערכתי הכולל במחלה, ולא רק בסימפטומים הנגזרים ממנה. רפואה זו היא נקייה וטבעית, ללא שימוש בסטרואידים, אנטיביוטיקה וכימיקלים. מטרת הטיפול אינה רק להפסיק תסמינים כאלה ואחרים, אלא להבריא את האזור הפגוע, להחזיר אותו לאיזון ולתפקוד מלא ותקין.

בלפריטיס טיפול טבעי על פי הרפואה הסינית יכלול דיקור סיני על מנת לחזק את מערכת החיסון ולסייע לגוף להיאבק במזהמים וביתר מחוללי המחלה. כמו כן יתאים המטפל צמחי מרפא שיעזרו לשפר את מצב החולה ולשקמו.​