דרוזן בעין: גורמי הסיכון ואפשרויות הטיפול

דרוזן (Drusen) הם משקעים דמויי חלבון המצטברים במקולה (מרכז רשתית העין) ועשויים לגרום לאיבוד חדות הראייה ולבעיות עיניים נוספות. מדובר במשקעים שומניים שנראים כבליטות צהובות זעירות המופיעות על גבי הרשתית. הדרוזן יופיעו על גבי שכבת האפיתל של פיגמנט הרשתית, והצטברותם במקולה היא אחד מגורמי הסיכון המרכזיים להתפתחות של ניוון רשתית (נמ"ג – AMD).

דרוזן בעיניים שכיחה יותר בקרב בני הגזע הלבן, ועם העלייה בגיל, הסיכון להופעתם במקולה ופגיעה בעיניים גדלים.

קיימים שני סוגים של דרוזן: סוג קשה וסוג רך.
הראשון פחות מזיק, ואילו האחרון עלול להוביל להתפתחותן של בעיות ראייה ובדרך כלל יעיד על קיומה של מחלת ניוון רשתית.

מה גורם להצטברות דרוזן של עצב הראיה?

אף על פי שהגורם המרכזי להופעת הדרוזן באזור עצב הראייה איננו ידוע, ההערכות הן כי העניין קשור בתפקוד לקוי של שכבת הפיגמנט ברשתית העין.
שכבת פיגמנט הרשתית (RPE) היא אחת משלושת שכבות הרקמה הנמצאות מתחת למקולה, והצטברות דרוזן בעין גורם, ככל הנראה, לחוסר אספקת חמצן משכבת הפיגמנט אל השכבה הדמית (Choroid).

הצטברות דרוזן, אם כן, הינה תסמין מוכר של מחלת ניוון הרשתית, כאשר ריכוז גבוה של החומר ברשתית מעידים על הסיכון בהתפתחות המחלה.

לצד זאת, הצטברות דרוזן בעין קשורה גם בגורמים גנטיים. הדרוזן עובר בתורשה והוא יופיע פעמים רבות אצל חולים שאחד או יותר מבני משפחתם גם הם סובלים מהתופעה.
עם זאת, התופעה עלולה להתפתח גם ללא היסטוריה משפחתית.

אבחון מוקדם של דרוזן בעין – הבסיס לטיפול מיטיב

אף על פי שהצטברות הדרוזן איטית בתוך תאי עצב הראייה, ללא טיפול מונע ובחינת תסמיני ניוון רשתית, בשלב מוקדם, הנקודות הזעירות עלולות להסתייד ולהפוך בולטות ומזיקות יותר לעין.
החדשות הטובות הן שבבדיקה שגרתית אצל רופא העיניים ניתן לאבחן בקלות יחסית את הצטברות הדרוזן על גבי המקולה, ולאשר טיפול מוקדם ויעיל.

דרוזן בעין וניוון מקולרי

כאמור, הצטברות דרוזן בעין מהווה גורם סיכון מרכזי להתפתחות של ניוון מקולרי (ניוון רשתית). מדובר במחלת עיניים שכיחה (פוגעת בכ-10% מהאוכלוסייה מעל גיל 65), שגורמת לאיבוד חדות הראייה עקב ניוון של תאי עצב הנמצאים במרכז הרשתית, מקולה.

במחלה, נפגע, בין השאר, תפקוד המקולה עקב מחסור באספקת חמצן וחומרים חיוניים, וכתוצאה מכך מאבדים הסובלים ממנה את היכולת לזהות חפצים, בני אדם או לבצע פעולות בסיסיות כמו קריאה ונהיגה.
חשוב להדגיש כי המחלה פוגעת בתפקודי הראייה באופן הדרגתי, אך לא גורמת לעיוורון מוחלט.

טיפול טבעי ברפואה סינית – מסייע בשיפור זרימת הדם אל הרשתית ומניעת התדרדרות המחלה

במקרים התחלתיים ולא חמורים, מטפלת הרפואה המערבית בבעיה של דרוזן בעיניים באמצעות מתן ויטמינים ונוגדי חמצון הניתנים בהמלצת רופא. במקרים חמורים יותר וסימנים המצביעים על ניוון רשתית רטוב, לעיתים יינתנו זריקות לעצירת התפתחות כלי דם לא תקינים ברשתית.

בקליניקה של איתי שרף, מחלוצי הטיפול במחלות עיניים ברפואה סינית, ניתן לקבל טיפול יעיל ומקצועי, העשוי לתרום למניעת הידרדרות המחלה ושיפור הראייה. הטיפולים הטבעיים המוצעים באים במטרה להשלים את הטיפול המערבי ולהביא לנסיגת המחלה. פעמים רבות השילוב של הטיפול הקונבנציונלי עם הטיפול המשלים מביא לתוצאות מיטיבות.

תוכנית הטיפולים בקליניקה משלבת דיקור סיני (אקופונקטורה) ומתן פורמולות של צמחי מרפא המותאמים באופן אישי לפי התסמינים שמפתח המטופל. ראוי לציין, כי אנו בקליניקה מציעים גם טיפול טבעי בניוון רשתית.