ראייתך יכולה להשתפר, והידרדרות המחלה יכולה להאט ואפילו להיעצר בזכות הטיפולים היעילים ונטולי תופעות הלוואי שמציעה קליניקת Clear Vision למחלת ניוון רשתית. מחלת ניוון רשתית מתחלקת לשני שלבים: ניוון רשתית יבש ניוון רשתית רטוב. הטיפול שלנו משלים את הטיפולים אותם מציעה הרפואה המערבית, הוא אינו פולשני ולרוב אינו גורם לתופעות לוואי.
סדרת הטיפולים המוצעת בקליניקה של איתי שרף משלבת את כל שיטות הרפואה הסינית לטיפול בעיניים על מנת להביא לתפקוד מירבי של רשתית העין שלכם. כל מטופל עובר אבחון מקיף לפני, במהלך ואחרי הטיפול בניוון רשתית, וזה כולל בדיקה אצל רופא העיניים כדי לאמוד את השינוי בראייה כתוצאה מהטיפול.
עדויות מטופלים עם ניוון רשתית בתום סדרת טיפולים בקליניקה
מהו ניוון רשתית (AMD) ומתי הוא מתרחש?
ניוון רשתית או ניוון מקולרי גילי (Macular Degeneration), היא מחלת עיניים הכרוכה באיבוד חדות הראייה עקב ניוון או מוות של תאים הנמצאים באזור ששמו מקולה, המהווה שטח קטן מאוד בעין. חשיבותו של אזור זה היא רבה, וזאת כיוון שהוא אחראי על ראיית פרטים בחדות. פגיעה במקולה עלולה לגרום לפגיעה ביכולות חיוניות של האדם כמו קריאה, זיהוי פרצופים או נהיגה.
המקולה ממוקמת במרכז רשתית העין ומכאן נובע גם שמה השני של המחלה – ניוון מקולרי גילי (נמ"ג), או באנגלית, "Macular Degeneration". ראוי להדגיש כי המחלה לא גורמת לעיוורון מוחלט, אלא לראייה לקויה בדרגות חומרה משתנות, וזאת משום שלמרות שבמקולה נגרמת פגיעה, הראייה ההיקפית לרוב נשמרת.
שחקניות נוספות המעורבות במחלת ניוון רשתית הינן שלוש שכבות של רקמות הנמצאות מתחת למקולה: אפיתליום של פיגמנט הרשתית (RPE), קרום על שם ברוך (Bruch's membrance) והשכבה הדמית (Choroid).
הגורמים למחלת ניוון רשתית העין (ניוון מקולרי גילי)
ניוון רשתית פוגעת באנשים מבוגרים (מעל לגיל 60), וזאת כיוון שעם הגיל נפגע תפקוד הרקמות שתפקידן להזין את המקולה, להעביר אליה חמצן ולפנות ממנה פסולת. אחת הסיבות העיקריות למחלה היא תפקוד לקוי של שכבת הפיגמנט(RPE), המתבטא באספקה לקויה של חמצן מן השכבה הדמית אל המדוכים והקנים. המחסור בחמצן מוביל להתנוונות התאים ובמקרים מסוימים אף למותם.
סיבה נוספת ונפוצה באופן יחסי למחלה קשורה בקרום על שם ברוך (Bruch's membrance), אשר מתעבה עם הזקנה באופן כזה שמפריע לשכבת הפיגמנט להעביר פסולת מהמדוכים והקנים אל השכבה הדמית .הפרעה זו מסבירה את הצטברות הדרוזנים ברשתית העין (משקעים שומניים צהובים), שהינם סימפטום ידוע של המחלה, כלומר, כמות גדולה של דרוזן מעידה על סיכוי גדול לקיום או התפתחות של ניוון מקולרי. למרבה המזל, את הדרוזן ניתן לראות בבירור בבדיקה אצל רופא עיניים, וכך ניתן להיערך בזמן לטיפול בניוון מקולרי.
ראוי לציין כי ניוון רשתית הינו גנטי, ולמעשה גנטיקה היא אחד הגורמים העיקריים למחלה (נרחיב על כך בהמשך המאמר). כראיה לכך, ניוון רשתית פוגעת בעיקר באוכלוסייה לבנה ובאנשים בעלי קרבה ראשונה לחולה במחלה זו.
ניוון מקולרי גילי הוא הגורם השכיח בעולם לאיבוד ראייה
ניוון רשתית העין (ניוון מקולרי) הוא הגורם השכיח ביותר במדינות המערב לאיבוד ראייה משמעותי בקרב אנשים מעל לגיל 50.
נתונים סטטיסטיים נוספים המעידים על שכיחותה של מחלת ניוון רשתית העין:
פוגעת בכ-10% מהאוכלוסייה מעל גיל 65.
606 מיליון איש מעל לגיל 60 חולים במחלה. עפ"י פרסומי האו"ם, עד שנת 2050 מספר החולים במחלה עתיד לגדול פי 3 ולהגיע עד ל-2 מיליארד חולים
צילום קרקעית העין אצל חולה במחלת ניוון רשתית
ניוון רשתית גנטי (ניוון רשתית תורשתי – IRDs)*
ניוון רשתית גנטי נמנה על קבוצה מגוונת של מחלות פרוגרסיביות הפוגעות בראייה ועלולות להוביל עד כדי עיוורון. הדבר מתרחש באופן הבא: מוטציות המהוות גורם קריטי לתפקוד הרשתית ונמצאות בגנים, גורמות למוות מתקדם של תאי קולטן פוטו וכתוצאה מכך מובילות לאובדן הראייה.
פיתוח טיפולים ותרופות לניוון רשתית שמטרתם שינוי קצב התקדמות המחלה מוגבל, ועד כה, הייתה הצלחה מסוימת ומועטה בניסויים קליניים של טיפול בגורמים נוירוטרופיים וטיפולים גנטיים.
ההתפתחויות האחרונות בתחום ה-IRD הביאו להבנה מתקדמת של המנגנונים האחראים לאובדן הראייה, ויצרו הזדמנויות חדשות המאפשרות להתערב בטיפול בניוון רשתית על ידי פיתוח גישות טיפוליות חדשות, ובינהם המענה הטבעי לטיפול בניוון רשתית.
המענה הטבעי לטיפול בניוון רשתית
הטיפול שאנו מעניקים בקליניקה למטופלי ניוון רשתית נעשה כבר בשלבים הראשונים של הניוון המקולרי וגם במצבים בהם ניוון הרשתית נמצא בשלב היבש, כאשר המטרה היא למנוע את התקדמותו ואת המעבר שלו לשלב הרטוב.
הטיפול בניוון מקולרי מסייע בשיקום מעבר הדם והחמצן אל רשתית העין, כך שאותם תאים שנפגעו בשל ניוון הרשתית ומנצלים רק אחוזים בודדים מהם, ינצלו אחוזים גבוהים יותר, ובכך תיעצר התקדמות מחלת העיניים. ראוי להדגיש כי הטיפול הטבעי בניוון רשתית מבוסס על ידע מצטבר של מאות שנים של הרפואה הסינית למחלות עיניים ועל הידע המדעי המערבי.
בשורה התחתונה, הכלים העומדים לרשות הרפואה הסינית עשויים לשפר לאין ערוך את תפקודם של תאי הרשתית, ובמקרים רבים תוצאות אלו נראות בבירור בבדיקות ראייה שנעשות על ידי הרופא המטפל.
אל תתנו למחלה להידרדר לשלב הבא. השליטה בידיכם. השתמשו בכל האפשרויות העומדות לרשותכם על-מנת לעכב את התקדמות המחלה ולשפר את המצב הקיים.
הסיכון להתרחשות ניוון רשתית, המכונה גם ניוון מקולרי גילי, עולה ככל שחולפות השנים והאדם מתבגר מבחינה פיזיולוגית. ניתן להצביע על כך שאנשים בני 55 ומעלה נוטים יותר ללקות במחלה זו, ומלבד גורם הגיל, ישנם עוד שני גורמים עיקריים: היסטוריה משפחתית של ניוון רשתית ועישון.
אם אתם נמנים על קבוצות הסיכון (אחת מהן או יותר), חשוב שתבצעו בדיקות עיניים באופן קבוע. מומלץ להתייעץ עם הרופא בנוגע לשאלת תדירות הבדיקות, ולהבין כי ל-AMD (ניוון מקולרי גילי), אין תסמינים מוקדמים, אז אל תחכו עם זה.
מחקרים מדעיים מצביעים על כך שאפשר להפחית את הסיכון להתרחשות ניוון רשתית, או אובדן ראייה איטי הנובע כתוצאה ממחלה זו, באמצעות אחת מן הדרכים הבאות או יותר:
• הפסקת עישון, או לא להתחיל כלל
• הקפדה על פעילות גופנית סדירה
• שמירה על לחץ דם ורמות כולסטרול מאוזנות
• תזונה בריאה הכוללת ירקות ירוקים ודגים
עלול להשתמע שבשלב היבש לא ניתן לאבד את הראייה וזה לא נכון. במידה והשלב היבש מתקדם מאוד גם שם יכולה להיות ירידה משמעותי בראייה.במידה וכן, החיים יכולים להיות מאוד מאתגרים, וירידה זו בראייה פירושה שאפילו עם משקפיים, עדשות מגע, תרופות או ניתוחים, אובדן הראייה מקשה על התפקוד היומיומי. החדשות הטובות הן שניתן לעצור את התקדמות המחלה, ואחת הדרכים היעילות ביותר הן באמצעות המענה הטבעי שאנו מעניקים בקליניקה באמצעות הרפואה הסינית. הטיפול שאנו מעניקים מסייע לשיפור תפקוד תאי הרשתית, ובמקרים רבים, תוצאות אלו עתידות להיראות בבדיקות ראייה הנעשות ע"י הרופא המטפל.
בבחירתכם לפנות אלינו תוכלו לעזור לחייכם להיראות טוב יותר.
מקורות
*-National Library of Medicine (NIH). "Inherited Retinal Degenerations: Current Landscape and Knowledge Gaps". Duncal, L.J. at el.
*-"Age Related Macular Degeneration (AMD)", NIH (National Eye Institute), 2021
הסימן הראשון המעיד על ניוון רשתית הוא הופעת הדרוזן, אותו ניתן לזהות בבדיקת עיניים.
הדרוזנים הינם משקעים שומניים צהובים הנמצאים במקולה. ישנם שני סוגי דרוזנים: הסוג הקשה, הפחות מזיק, והסוג הרך, הגדול יותר, המעיד על קיום מחלת ניוון הרשתית.
הטיפול שמציעה רפואת העיניים המערבית עבור ניוון רשתית יבש
בכל שלב של נמ"ג (ניוון מקולרי גילי) ישנן שתי אפשרויות שטומן בחובו עתיד החולה: האפשרות הראשונה היא עצירה בהתפתחות המחלה, והאפשרות השנייה היא התקדמות המחלה והחמרתה. כדי למקסם את סיכויי האפשרות הראשונה, שהינה כאמור עצירת המחלה, חשוב להתחיל לטפל בניוון הרשתית כבר עם הופעת הסימפטום הראשון שלה.
על אף חיוניות ונחיצות הטיפול במחלה בשלב ניוון הרשתית היבש למניעת הידרדרותה, הרפואה המערבית מציעה בשלב זה רק צריכת ויטמינים על מנת למנוע את התקדמותה והחמרתה, ומדובר בפתרון תזונתי שיעילותו מוגבלת (ראו מאמר בנושא לוטאין).
כיוון שהטיפול המערבי מוגבל ביעילותו, זוהי אחת הסיבות לכך שניוון רשתית הינו הגורם השכיח בעולם לאיבוד הראייה. הטיפול בניוון רשתית יבש משלב תזונה עשירה בויטמינים יחד עם הפתרונות היעילים שמציעה הרפואה הסינית למחלות עיניים: אקופונקטורה, טיפול בצמחי מרפא והמלצות תזונתיות מפורטות לשיפור מצב רשתית העין.
אנו מציעים טיפול כבר בשלב קריטי זה, אשר עשוי למנוע את התקדמות המחלה והחמרתה, ובמידת הצורך אף לשפר את הראייה.
הסוג הרטוב
מחלתם של כ-10%-20% מהסובלים מניוון רשתית יבש עלולה להידרדר לשלב הרטוב.
בשלב זה, הגוף מפצה על החסר בחמצן במקולה באמצעות הצמחת כלי דם חדשים בשכבה הדמית, שהינם פתולוגיים (סוטים מן התקין). תופעה זו נקראת ניוון רשתית רטוב נאו וסקולרי (CNV).
במצב זה כלי הדם החדשים גדלים לעבר הרקמה על שם ברוך .(Bruch's membrance) דפנות כלי הדם הללו חלשות ושבירות, ולכן דולפים מהם נוזלים וגם דולף מהם דם אל המקולה ותחת המקולה. הדבר מוביל לאיבוד ראייה פתאומי וחמור, שעלול להסתכם באיבוד מלא של הראייה המרכזית.
טיפול הרפואה המערבית עבור ניוון רשתית רטוב
בשלב ניוון רשתית רטוב מציעה הרפואה המערבית טיפול באמצעות זריקות אווסטין/לוסנטיס/איליה (ראו מאמר בנושא זריקות אלו), המיועד לעצור את צמיחת כלי הדם הפתולוגיים.
מגיעים לקליניקה חולים המשלימים את הטיפול בזריקות באמצעות טיפול ברפואה סינית.
מטרת הטיפול היא לשפר את זרימת הדם לכיוון הרשתית באופן שעוצר את צורך הגוף בייצור כלי הדם הפתולוגיים, ובכךעשוי להוריד את הצורך בזריקות אווסטין, לוסנטיס או איליה.
אחת ההתמודדויות הקשות ביותר של אנשים החולים בניוון רשתית היא חוסר הידיעה המייצר תחושת אוזלת יד. לאחר הופעת הסימפטום הראשון, אין אפשרות לדעת באיזו מהירות ולאיזה דרגה תתפתח המחלה. התפתחות המחלה שונה מאדם לאדם ומעין אחת לעין השנייה.
ישנן אפשרויות רבות להתפתחות המחלה. מחלתו של חולה בניוון רשתית יכולה להיעצר במשך שנים בשלב ניוון הרשתית היבש ולהיות כמעט ללא תסמינים, ולמרות זאת הוא עשוי יום אחד לקום בבוקר עם פגיעה משמעותית בראייה, העלולה להעיד על הידרדרות המחלה לשלב של ניוון רשתית רטוב.
אדם הלוקה בניוון רשתית במצב דומה בשתי העיניים עשוי לעבור התפתחות שונה בכל אחת מהן, כאשר בעין אחת המחלה תתפתח לאט מאוד, ואילו בעין השנייה היא תתפתח מהר מאוד עד כדי איבוד ראייה מרכזי ומשמעותי תוך שבועות אחדים.
כאשר מתחולל איבוד ראייה מרכזי, נדרשת התמודדות קשה עם הפגיעה בקשרים הבין-אישיים, הנובעת מאיבוד היכולת לזהות פנים של אנשים.