הכל אודות מקולה ומחלות רשתית העין

מקולה בעין: תפקידים, מחלות רשתית נלוות וטיפולים

מחלות רשתית העין הן מהנפוצות ביותר בקרב כלל מחלות העיניים, ושכיחותן עולה בדרך כלל עם הגיל. עם זאת, למחלות רשתית גורמי סיכון רבים – הן סביבתיים והן גנטיים והן עשויות להופיע בכל גיל.
מחלות עיניים רבות קשורות בבעיות תפקודיות או מבניות במקולה, ומשפיעות באופן ישיר על התפקוד היומיומי ועל חדות הראייה של רבים.

מה זה מקולה?

המקולה (Macula) היא אזור מרכזי בעין, צורתו אובלית (מעגל פחוס), והוא ממוקם במרכז רשתית העין. אמנם מדובר באזור קטן מאוד, גודלו כגודלו ראש סיכה, אך חשיבותו בתפקודי הראייה הוא מרכזי.

על המקולה (נקראת גם הכתם הצהוב) נמצאים תאי ראייה, תאי עצב וקולטנים עצביים בריכוז גבוה, ובאזור זה של העין מתקבלת התמונה שאנו רואים בפועל לאחר תהליכי עיבוד האותות מן הסביבה במוח.

התאים במקולה אחראים על חדות הראייה שלנו, הבחנה בין פרטים וצבעים, קריאה, זיהוי פרצופים ועוד פעולות ראייה הדורשות דיוק ומיקוד. מכאן שעיבוד התמונה שנעשה במקולה קריטי לתפקוד היומיומי של האדם, לצורך ביצוע פעולות יומיומיות בסיסיות.

הטיפולים המשלימים בקליניקת איתי שרף מבוססים על עקרונות הרפואה הסינית, ומסייעים בשיקום בעקבות מחלות רשתית העין, מניעת הידרדרות המחלה והקלה מהירה בסימפטומים.

מחלות רשתית מרכזיות

ניוון רשתית – ניוון המקולה

מחלת ניוון רשתית, או בשמה השני (נמ"ג – ניוון מקולרי גילי), היא מהשכיחות בין מחלות רשתית העין. היא נפוצה בעיקר בקרב האוכלוסייה המבוגרת. היא כמעט ולא מופיעה עד גיל 60, אבל לאחר מכן שכיחותה עולה בקצב מטאורי: בסביבות גיל 75, כשליש מהאוכלוסייה סובלת מניוון רשתית. הסיכון עולה משמעותית במשפחות בהן יש היסטוריה של המחלה (נתונים נוספים כאן).

המחלה פוגעת במקולה באופן הדרגתי. במרכזה תהליכים ניווניים שמשפיעים על חדות הראייה בשלבים התחלתיים (השלב היבש) ועלולים לגרום לאיבוד ראייה משמעותי בשלבים מתקדמים יותר של המחלה (השלב הרטוב) או בשלב מתקדם של הניוון היבש- אטרופיה גיאוגרפית.

המחלה נגרמת מאוסף רחב של גורמים: חוסר אספקת חמצן לעין, הרס תאים ושכבות פיגמנט על גבי המקולה, שינויים מבניים בדופן העין, וכן גורמים גנטיים וסביבתיים אחרים.

חור ברשתית – חור מקולרי

חור ברשתית, או קרע ברשתית, הוא מחלה רשתית נפוצה נוספת. הוא עלול להיווצר מסיבות שונות ולהוביל בסופו של דבר למצב מסוכן יותר של היפרדות רשתית, המחייב טיפול.

בקרע ברשתית מתחיל נוצר בתהליך מתמשך במהלכו מתבלה זגוגית העין. הזגוגית עשויה חומר גמיש ואחראית לשמור על מבנה עגול ותקין של הרשתית. במהלך השנים היא עלולה להישחק ולהתכווץ, וכך נוצר תהליך של הינתקות מהרשתית.

במקרים בהם החור מתרחב ולא מתאחה באופן טבעי, הסיכון הוא באיבוד ראייה משמעותי.

חסימת כלי דם ברשתית

כאמור, בתוך המקולה נמצאים תאי עצב ותאים תפקודיים רבים אחרים שאחראים על תפקודי הראייה שלנו. מי שמזין את התאים היא מערכת מסועפת של כלי דם – נימים, ורידים ועורקים.

כלי הדם הללו עלולים להיפגע בעקבות תהליכים טבעיים או אחרים, ולסכן את התפקוד התקין של העיניים.

חסימה עורקית – נוצרת כתוצאה מתסחיף (קריש דם) בעין, שמונע מזרם הדם להגיע לאזורים חיוניים בעין ועלול ליצור ניוון או מוות של תאים.

חסימה ורידית- מצב המתאפיין בחסימה של הוריד המרכזי ברשתית. ישנם מקרים בהם החסימה היא בוריד המרכזי ברשתית (crvo) וישנם מקרים בהם החסימה היא בסעיף של הוריד (brvo), כאשר התוצאה של חסימות אלו הן בצקת ברשתית.

עוד על חסימת כלי דם ברשתית >>

בצקות ברשתית – בצקת מקולרית

בצקת בעין מאופיינת בהצטברות של עודף נוזלים בתוך הרשתית כתוצאה מגרומים סביבתיים או עקב מחלות רשתית אחרות כמו ניוון מקולרי, בעיות בכלי הדם ועוד. הן נגרמות כתוצאה של ניוון רשתית רטוב, רטינופתיה סוכרתית, חסימה של כלי דם, אחרי ניתוחי קטרקט ועוד.

רטיניטיס פיגמנטוזה RP

רטיניטיס פיגמנטוזה היא מחלה תורשתית שפוגעת ברשתית. במקרה הזה, הפגיעה של מחלת רשתית העין היא בתאים הנמצאים במקולה, אך גם בתאים הנמצאים בהיקף הרשתית שאחראיים על הראייה ההיקפית שלנו –שדה הראייה.

ראוי לציין כי זריקות אווסטין נחשבות לתרופה המזוהה ביותר עם מחלות רשתית, וזו הניתנת כמעט בכל המקרים כקו ראשון להתמודדות איתן בישראל, אך יש לה תופעות לוואי וסיבוכים אפשריים.

טיפול טבעי במחלות רשתית העין 

כיום, הטיפול המערבי במחלות רשתית הנו מוגבל ולא תמיד מספק תוצאות מיטיבות המשפרות את מצבו של המטופל. בין הטיפולים המוצעים ניתן למצוא זריקות לדיכוי התפתחותם של כלי דם פתולוגיים, טיפולי לייזר וניתוחים במצבים של בעיות מבניות חמורות (כמו ניתוח לתיקון היפרדות רשתית), ומתן המלצות תזונה ותוספי ויטמינים בהמלצת הרופא המטפל.

טיפול טבעי משלים, לצד הטיפול המערבי עשוי להיות יעיל בשיפור תפקודי העין, ובמניעת הידרדרות של מחלות רשתית.
הטיפול בקליניקה הוא משולב, וכולל שלב אבחון מקיף ויסודי, יחד עם אלמנטים וטכניקות המסייעות בשיפור תפקוד הרשתית, דיקור סיני, שימוש בצמחי מרפא ועוד.