נפיחות בעיניים: מה הגורמים, ומתי כדאי להיבדק?

יש לכם נפיחות בעיניים? כך תחזירו את העיניים למצב התקין

נפיחות בעין עלולה להיגרם מסיבות שונות: החל מתגובה מקומית לאבק וחול או בכי ממושך, ועד יתר פעילות של בלוטת התריס. לפעמים הפיתרון פשוט כמו מים קרים שעשויים להיות יעילים להפליא כאשר מדובר בבעיה מקומית וקטנה. אבל לעיתים, עיניים נפוחות דורשות טיפול רפואי מקיף ומסובך.

מהם הגורמים לנפיחות בעין? מתי צריך לדאוג? מהם הטיפולים האפשריים? על כך ועוד בשורות הבאות.

הצעד הראשון: בחינת מיקום הנפיחות

לפני שנציין את הסיבות האפשריות לעיניים נפוחות, חשוב להבדיל בין נפיחות שפוגעת ברקמות שמסביב לעין – נפיחות של העפעפיים או הרקמות שמסביב לעין – ובין זו שפוגעת בעין עצמה – בגלגל העין על חלקיו השונים.

כאשר אנחנו מנסים לאבחן את הגורם לבעיה עלינו קודם כל לזהות את האזור הפגוע. ברוב המקרים, הנפיחות פוגעת בעפעפיים – העליונים או התחתונים – ורק במקרים נדירים הנפיחות היא של העין עצמה – גלגל העין.

צפו: סובלים מעיניים נפוחות או דלקות חוזרות? יש פתרון פשוט להקל על התסמינים

למידע אודות המוצר שפותח עבורנו המספק מענה קל ופשוט למגוון בעיות עיניים eye clean & go >> לחצו כאן

 

סימנים שעשויים להצביע על בעיה בגלגל העין עצמו:

  • כאבים בעת שמזיזים את העין מצד לצד
  • טשטוש ראיה שאיננו כתוצאה מעפעפיים סגורים לחלוטין או למחצה
  • שינוי בצורת גלגל העין – בליטה כלפי חוץ, למשל

למרות שבעיה בגלגל העין עשויה להיראות כחמורה הרבה יותר, אין להזניח בעיות שפוגעות "רק" בעפעפיים. לעיתים מה שנראה כבעיה מקומית הוא תסמין לבעיה רפואית עמוקה יותר. יתר על כן, בעיה קטנה שמזניחים אותה עלולה להחמיר ולהפוך למקרה חמור ומסובך.

מהם הגורמים לעיניים נפוחות?

זיהומים

גורם נפוץ לנפיחות הוא זיהום, חיידקי או נגיפי, הגורמים לדלקת ולנפיחות באזור הנגוע. הזיהומים הנפוצים יותר הם:

  • פריאורביטל צלוליטיס: דלקת חיידקית שפוגעת בתאי עור.
  • בלפריטיס: דלקת בעפעפיים שפוגעת בבלוטות השומן שבהם.
  • הרפס עיניים: ההרפס, הנגיף שהכיח ביותר אצל בני האדם, תוקף גם את העיניים. הוא עשוי לפגוע בעפעפיים אבל במקרים רבים תוקף גם את גלגל העין עצמו – את הלחמית ואת הקרנית.
  • שעורה בעין: כאשר נחסמת בלוטת שומן בעפעף, השומן שצריך לצאת באופן טבעי מצטבר בתוך רקמת העפעף והעפעף מתנפח. כתוצאה מכך מתחיל גם תהליך דלקתי.
  • שעורה כלואה (כלזיון): הצטברות של חומר שומני בתת-העור של העפעף. בשונה מהשעורה זהו תהליך מקומי יותר שאיננו מלווה בכאבים.

פציעות ופגיעות חיצוניות

העין רגישה מאוד לפגיעות חיצוניות. נפיחות בעיניים עלולה להיגרם בין השאר עקב:

  • בכי ממושך: עיניים נפוחות אחרי בכי הוא מצב נפוץ. הגורם לנפיחות הוא דמעות שנספגות ברקמה העדינה שמסביב לעין וגורמות להתנפחות הרקמה. בנוסף, כאשר הבכי נגרם בגלל תגובה רגשית, מערכת העצבים מזרימה דם אל הפנים כתגובה לגירוי הרגשי וכך הנפיחות גדלה.
  • מכה/טראומה: פגיעה בכלי דם או דלקת שנגרמת כתגובה לטראומה
  • גוף זר
  • עדשות מגע: הן אולי לא זרות למי שמשתמש בהן באופן קבוע, אבל העין עדיין רואה בהם גוף זר. כאשר הן לא נקיות או כאשר אנחנו לא משתמשים בהן בצורה נכונה, הן עלולות לפגוע בעין (מידע נוסף כאן). כיום רופאי עיניים רבים ממליצים בפה מלא לא להשתמש בעדשות מגע
  • עקיצה: יתושים, דבורים, עכבישים – עקיצה או נשיכה של אחד מהיצורים הקטנים הללו יכולה להוביל להתנפחות העין
  • תזונה לא טובה: אלכוהול ומאכלים עשירים בנתרן יכולים להחמיר נפיחות בעיניים
  • עייפות ומחסור בשעות שינה

אלרגיות

עיניים נפוחות

אלרגיה בעין היא תגובה של המערכת החיסונית של הגוף לחומרים זרים. האלרגיה מתבטאת במקומות שונים בגוף ואחד מהמקומות האלה הוא העין. כך, בתגובה לאבקה של פרחים מסוימים בעונת האביב או לקשקשי עור של בעלי חיים כלשהם, תאים שנמצאים בשכבת המגן של העפעפיים מייצרים עודף של תרכובת אורגנית שנקראת היסטמין והעודף גורם לנפיחות בכלי הדם שבעפעפיים.

האלרגיה עלולה להיות גם לחומרים מלאכותיים: טיפות עיניים, תמרוקים וכדומה.

מחלות

במקרים יותר נדירים, הנפיחות בעין היא סימן למחלה רצינית יותר שהנפיחות היא רק אחד מהתסמינים שלה. דוגמה לכך היא מחלת גרייבס. זוהי מחלה שבה, בגלל תפקוד לקוי, המערכת החיסונית של הגוף תוקפת את הגוף עצמו. בלוטת התריס שנפגעת מהמחלה מייצרת עודף של הורמונים ואחת התוצאות של ייצור-יתר זה היא התנפחות של הרקמות והשרירים שמאחורי גלגל העין ודחיקת גלגל העין כלפי חוץ – כך העיניים נראות נפוחות באופן חריג.

איך אפשר למנוע נפיחות בעיניים?

התרופה הטובה ביותר, כפי שמלמדת אותנו הרפואה הסינית, היא המניעה. ישנם מספר דברים שחשוב להקפיד עליהם על מנת להוריד את הסיכון לנפיחות בעין:

הקפדה על ניקיון העין: שטיפה של העין ושל האזור הסמוך לה על בסיס יומי כדי למנוע הצטברות של גורמי דלקות וזיהומים וכדי למנוע כניסה של גופים זרים לעין

הקפדה על תזונה: הפחתה של המלח ושל ממתיקים מלאכותיים יכולה לסייע במניעת נפיחות בעיניים. גם הפחתה של שתיית אלכוהול ומשקאות שמכילים קפאין היא רעיון טוב. מזון עשיר בחומצות שומן יכול לסייע במניעה של נפיחות

לשמור על השלווה: מתח וחרדה יכולים לגרום להתפרצות מחלות שונות, גם כאלה שגורמות לנפיחות בעיניים. דוגמה טובה לכך היא ההרפס – מחקרים הראו שאחד מהגורמים להתפרצות שלו הוא מתח נפשי

שינה טובה: תורמת לשלווה ומאפשרת לעין מנוחה.

החשיבות שבניקיון העיניים

יכול להיות שהעיניים שלך נפוחות, מודלקות, מגרדות או אדומות פשוט בגלל שהן לא נקיות? אם חושבים על זה לרגע, עיניים הן האיבר היחיד בגוף שאנחנו לא מנקים כמו שצריך. מניסיוני הרב לאורך שנים ולאחר שראיתי אין ספור מקרים של יובש, עיניים נפוחות ודלקות חוזרות, שלא חלפו עם השימוש במגבונים ו/או טיפות ליובש, הגעתי למסקנה שניתן לסייע באופן משמעותי על ידי שינוי הרגלים פשוטים כגון שמירה על ניקיון העיניים. הכירו את EYE CLEAN & GO לניקוי יום-יומי של העיניים.

דרכי ההתמודדות עם עיניים נפוחות

את הטיפול, כמובן, יש להתאים לבעיה. חשוב להתייעץ עם רופא על מנת שיאבחן את הבעיה וימליץ על הטיפול המתאים. עם זאת, במקרים רבים מים קרים, בדים טבולים במים או קומפרס קרח יכולים לסייע להורדת הנפיחות בעיניים. כמו כן מומלץ להימנע משימוש באיפור עד שהנפיחות יורדת – האיפור יכול לגרום להרעת המצב.

חשוב להדגיש שבכל מקרה אין לשפשף את העין הנפוחה – כך רק גורמים נזק נוסף. ומי שרוצה להימנע מהשפשוף יעשה בחוכמה אם יתרחק מהמראה – להסתכלות במראה יש נטייה לגרום לנו לרצות לשפשף את העין הנפוחה…

לרפואת הסינית יש מגוון פתרונות יעילים לטיפול בנפיחות בעיניים. אל הטיפול רצוי להגיע לאחר ביקור אצל רופא על מנת שיהיה אפשר לשלב את האבחון הנעשה לפי הרפואה המערבית אל האבחון שיעשה מזווית הראיה של הרפואה הסינית, לקבלת תמונה מקיפה יותר של הבעיה.

בשלב הראשון נעשה אבחון מקיף על מנת לנסות ולהבין את מקור הבעיה. בסיום האבחון מתקבלת החלטה לגבי העיקרון הטיפולי ובניית פרוטוקול טיפולי שמתאים לבעיה. הטיפול המותאם אישית למטופל מתמקד הן בסימפטום עצמו, או בסימפטומים כאשר ישנם כאלה, והן בשורש הבעיה והוא משלב לרוב דיקור סיני, צמחי מרפא והתאמות תזונתיות. בדרך כלל ניתן לראות הטבה כבר אחרי מספר טיפולים בודדים.