אווסטין, לוסנטיס ואיליה לטיפול במחלת רשתית העין

באתי סקפטי ויצאתי מופתע !!! הופסקו לחלוטין זריקות אווסטין שקיבלתי בבית החולים שערי צדק בירושלים. OCT מראה ירידה בהצטברות הנוזלים ברשתית. בתודה עמוקה, דוד רייכרט.

הרופא המליץ לכם על זריקת אווסטין, לוסנטיס או איליה לטיפול במחלת רשתית כדוגמת ניוון רשתית (AMD) או בצקת בעין? חרף העובדה כי הזרקות תוך עיניות הן הטיפול העיקרי המוצע על ידי הרפואה הקונבנציונלית לטיפול במחלות רשתית, כדאי שתדעו שטיפול מסוג זה אינו בהכרח מספיק, לא תמיד עוזר, ומניסיוננו מומלץ להשתמש בו בשילוב עם טיפול יעיל , כדוגמת זה המוצע בקליניקת איתי שרף.

מדוע משתמשים בהזרקות תוך עיניות למחלת רשתית?

הזרקות תוך עיניות הן נפוצות מאוד להתמודדות עם מחלות רשתית העין, המהוות גורם מרכזי לפגיעה חמורה בראייה ולסכנת עיוורון מוחשית בין השאר, מדובר כאן במחלות נפוצות מאוד דוגמת רטינופתיה סוכרתית, חסימת וריד ברשתית, ניוון מקולרי גילי (AMD) ועוד.

למרות שלכל תרופה הניתנת בזריקה לתוך העין יש את אופן הפעולה והמאפיינים שלה, ניתן לטעון שברמה הכללית זריקות מיועדות למנוע צמיחה של כלי דם פתולוגיים – תופעה המתרחשת בעקבות מחלות רשתית שונות, ובמיוחד ניוון רשתית רטוב. אצל חולי ניוון רשתית רטוב נגרם נזק במרכז הרשתית, באזור הנקרא מקולה אשר מכיל תאים מסוג קנים האחראים על חדות הראייה שלנו.

איך בדיוק זה עובד? חלק מהגורמים לצמיחה של כלי דם פתולוגיים הם מחסור בחמצן במקולה שמייצר צורך מוגבר של הגוף בהזרמת חומרים חיוניים וחמצן אל עבר הרשתית. אותו צורך מעורר בגוף הפרשת חומר בשם VEGF שמצמיח כלי דם פתולוגיים, תופעה הקרויה CNV (Choroidal Neo Vascularization). דפנותיהם של כלי דם אלו חלשות ושבירות, ולכן דולפים מתוכם דם ונוזל מתחת ולתוך המקולה. כך נוצר איבוד ראייה פתאומי וחמור.

הזרקות תוך עיניות מיועדות למנוע את הפרשת החומר הגורם לצמיחת כלי הדם (VEGF). חומר זה עלול לגרום להתפתחות צלקות וכלי דם לא תקינים בעין, ועם הזמן מוביל לאיבוד הראייה המרכזית. הזריקה מיועדת לעכב את ה-VEGF ובכך לעכב את התפתחות המחלה, לעיתים בשנים רבות. הנתונים מראים כי אצל כמחצית מהמטופלים, מדובר בשיפור דרסטי בראייה לאחר שנה אחת של טיפולים. אצל אחוז גבוה יותר (כ-90%) ההזרקות עשויות למנוע מצבים של פגיעה חמורה בראייה או אפילו עיוורון.

הבעיה היא שטיפול זה אינו תמיד מצליח, ולכן ישנם מקרים בהם מטופלים מגיעים לקליניקה עם בצקת בעין במצב מתקדם, לאחר זריקות אחדות שלא שיפרו את מצבם. במקרים רבים השילוב של הטיפול בקליניקה לצד הזריקות מביא לתוצאות המיוחלות!

הזרקות תוך עיניות: סוגים נפוצים

אווסטין / אבסטין (Avastin)

אווסטין היא התרופה המזוהה ביותר עם מחלות רשתית, וזו הניתנת כמעט בכל המקרים כקו ראשון להתמודדות איתן בישראל. התרופה – שפותחה בתחילה להתמודדות עם סרטן המעי הגס ומשמשת כיום כאמצעי טיפולי נפוץ בסוגים מגוונים של סרטן ובמחלות אחרות דוגמת סוכרת – מבוססת על החומר הפעיל בווקיזומב (Bevacizumab) האחראי על שיבוש פעילות החלבון VEGF.

היעילות של זריקות אווסטין היא בהחלט מרשימה, אם כי נחשבת לנמוכה בהשוואה להזרקות האחרות המשמשות לפתרון מחלות הרשתית. בנוסף יש להזרקות אווסטין תופעות לוואי וסיבוכים שחשוב להכיר (ראו בהמשך). מחיר אווסטין נחשב לנוח בהשוואה לדרכי הטיפול האחרות, בעיקר מעצם היותה בסל התרופות הישראלי בדרך כלל. בנוסף, עלות זריקות אווסטין במסגרת הפרטית אינה גבוהה בהרבה מהמערכת הציבורית.

הרציונל המקובל הוא ביצוע של שלוש הזרקות אווסטין, עם מרווח של כחודש ימים בין זריקה לזריקה, ולאחר כחודש בחינת התוצאות וקבלת החלטה על המשך הטיפול, בתרופה זו או באחרות. השאיפה תהיה ליצור מרווחים ארוכים ככל האפשר בין ההזרקות, כדי להקל על המטופל ולהפחית את תופעות הלוואי והסיבוכים, אם כי במחלות ובדרגות חומרה שונות שלהן לא מדובר תמיד במשימה שהיא ברת ביצוע.

לוסנטיס (Lucentis)

לוסנטיס היא כיום תרופת קו שני למחלות הרשתית, והשימוש בה לרוב ייעשה לאחר שהזרקות אווסטין לא הוכיחו את עצמן כיעילות מספיק. למרות שהתרופה דומה באופן הפעילות שלה לאווסטין ואפילו מפותחות על ידי אותה החברה, בפועל המבנה מעט שונה. נפח המולקולות כאן קטן בהשוואה לאווסטין ומשקלן נמוך. הרציונל כאן היה לשפר את יכולות החדירה של התרופה לאזור המיועד ברשתית, אם כי בפועל לא בטוח שזה קורה. מחקרים הצביעו על השפעה דומה פחות או יותר של הזרקות לוסנטיס לאלה של אווסטין, כשיש הסבורים אפילו שלאווסטין יש עדיפות על רקע הספיגה האיטית וההישארות הממושכת ברשתית הנובעים מהמשקל הגבוה.

שיקול אחר, שמטה את הכף לטובת אווסטין בחלק גדול מהמקרים, הוא העובדה שמחיר לוסינטס הוא גבוה משמעותית. בהתחשב בעובדה שהתרופה אינה כלולה בסל התרופות, מומלץ לבדוק את הביטוחים המשלימים ולראות אם ניתן לרכוש אותה תמורת השתתפות עצמית מוזלת, בסבסוד הגורם המבטח.

איליה (Eylia)

זריקת עיניים איליה היא אחד מהטיפולים המקובלים והיעילים לטיפול במחלות רשתית, לרבות ניוון רשתית, גם כאן כקו שני ולאחר שטיפול באמצעות אווסטין לא הוכיח את עצמו. היא מאושרת על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA. הטיפול מתבצע אחת לכמה שבועות, לפי מינונים ולוחות זמנים קבועים בהם יש כמובן לעמוד באופן מלא.

היתרון של זריקת איליה לעינים על פני זריקות אחרות המצבעות פעולה דומה הוא שנדרשות ממנה פחות זריקות ביחס לזריקות אחרות העושות את אותה הפעולה .למעשה, עוצמת החומר הפעיל גבוהה פי כמה מאות בהשוואה ללוסנטיס ובמיוחד אווסטין .הסיבה לכך היא היעילות הגבוהה של החומר הפעיל, אפליברספט (Aflibercept). חומר זה נקשר ל-VEGF משני עבריו ומונע ממנו את האפשרות להתחבר לקולטנים שלו, כך שאינו מייצר את כלי הדם הבעייתיים. הטיפול באיליה מאפשר ליצור פרקי זמן ארוכים יותר בין ההזרקות, מה שמקל בוודאי על המטופלים. גם כאן, כמו במקרים של הזריקות האחרות, הציפיות לא תמיד עמדו במבחן המציאות ובמקרים רבים התדירות בין הזריקות נשארת כארבעה שבועות בין הזרקה להזרקה.

החיסרון העיקרי של זריקת איליה הוא המחיר הגבוה, בטח אם משווים זאת לאווסטין. התרופה אינה נמצאת בסל הבריאות, אם כי בדומה ללוסיטנס ניתן לקבל החזרים בגובה מסוים על הרכישה שלה במסגרת חלק מהביטוחים המשלימים של קופות החולים וחברות הביטוח. יש לקבל המלצה של הרופא המטפל, שידווח על כך שזריקת האווסטין אינה משפרת את מצב הבצקת של המטופל ושהוא ממליץ לעבור לאיליה.

ואביסימו (Vabysmo)

בשנת 2022 מנהל התרופות האמריקאי אישר לראשונה את השימוש בתרופה ואביסימו (Vabysmo), זריקה תוך עינית המכילה את החומר הפעיל faricimab-svoa. האישור ניתן לטיפול בשתי מחלות של הרשתית, ניוון רשתית ((AMD ובצקת מקולרית סוכרתית ועד כה התוצאות בשטח נראות מאוד מרשימות. החומר הפעיל שבתכשיר זה הינו בי-ספציפי, כלומר, יש לו פעילות כפולה בהתערבות במנגנונים פתולוגיים שונים בעין, בתור חוסם של הפעילות של VEGF וכמו כן, הוא מנטרל את הפעילות של אנגיופואטין-2 (Ang-2) ובכך מונע בצורה טובה יותר את התפתחות כלי הדם הפתולוגיים ומקל באופן משמעותי על רמת החומרה של הבצקת במקולה.

היתרונות של התרופה כוללים את אותה פעילות כפולה, את האפשרות לטפל בשתי מחלות של העין נפרדות או בו זמנית וכמו כן, תכיפות קטנה יותר של מתן הזריקות לעומת האפשרויות האחרות (כל 3 חודשים בלבד וזאת לאחר העמסה ראשונית של 3 זריקות סמוכות. החיסרון של ואביסימו הוא העלות הגבוהה שלה ומספר שנים מצומצם בשימוש קליני, מה שלמעשה הופך אותה לאפשרות טיפול קו שני ורק במקרים שבהם הטיפול באבסטין לא צלח.

שם התרופהמתי משתמשים?יתרונות וחסרונות
אווסטין / אבסטין (Avastin)מיועדת לטיפול בשלב הרטוב של מחלות רשתית שונות, למשל ניוון מקולרי גילי, בצקת ברשתית, פגיעה סוכרתית שגשוגית ברשתית (PDR) ועוד.

  • התרופה הינה בעלת יעילות גבוהה בעיכוב הקולטן להורמון VEGFאך פחות יעילה משאר התרופות.

  • לעיתים יש צורך בהזרקות חוזרות ונשנות עד להשגת התוצאה הרצויה.

  • התרופה נמצאת בסל הבריאות.

לוסנטיס (Lucentis)בדיוק כמו אווסטין, ניתן להשתמש בלוסנטיס לטיפול במחלות רשתית שנמצאות בשלב הרטוב שלהן, אך בתור טיפול קו שני, לאחר שהטיפול באווסטין לא צלח.

  • התרופה תוכננה כך שתהיה יעילה יותר מאווסטין (למרות שהדבר עדיין מוטל בספק).

  • זמן השהות של התרופה בעין קצר יותר מאווסטין, מה שמפחית את הסיכוי לתופעות לוואי.

  • עלות התרופה גבוהה והיא אינה נמצאת בסל הבריאות.

איליה (Eylia)גם במקרה זה מדובר בקו שני לטיפול במחלות רשתית שנמצאות בשלב הרטוב שלהן, לאחר שהטיפול באווסטין לא הגיע לתוצאות הרצויות.

  • התרופה הינה בעלת יכולת גבוהה מאוד לעיכוב פעילות ההורמון VEGF, מה שאמור לרווח את משך הזמן בין הטיפולים ולמנוע תופעות לוואי.

  • מדובר בתרופה יקרה אשר אינה נמצאת בסל הבריאות.

ואביסימו (Vabysmo)מאושרת FDA לטיפול בניוון מקולרי גילי (AMD) ובצקת מקולרית סוכרתית (AME) וזאת בתור קו טיפול שני לאחר שהזרקת אווסטין לא הסתיימה בתוצאה הרצויה.

  • זהו תרופה בי-ספציפית אשר פועלת בשני מסלולים נפרדים לצמצום גדילת כלי דם פתולוגיים וייבוש הבצקת ברשתית מהר יותר, תוך מרווחים גדולים יותר של מתן הזריקות.

  • עלות התרופה גבוהה והיא אינה נמצאת בסל הבריאות.

כאן תקראו עוד על ההבדלים בין הזריקות >>

כיצד הזרקה תוך עינית נעשית בפועל?

התהליך של הזרקות תוך עיניות נחשב לפשוט באופן יחסי, והוא נמשך דקות ספורות בלבד. תחילה, לאחר שהמטופל נשכב במיטה הייעודית מרדימים את העין או העיניים המוזרקות באמצעות טיפות. במטרה להקטין את רמת הסבירות לזיהומים, הרופא מנקה את העיניים והעפעפיים באמצעות חומרים מחטאים.

חשוב שהעין תישאר פתוחה משך כל ההזרקה, ולכן מניחים על גביה מפסק עפעפיים. המטופל מונחה שלא לזוז או להסיט את המבט שלו עד סיום ההזרקה. ההזרקה תתבצע לאחר פעולת חיטוי נוספת של האזור, ותימשך כמה שניות בלבד.

התאוששות לאחר הזרקות תוך עיניות: האם יש תופעות לוואי?

בימים שלאחר ההזרקה התוך עינית, חשוב להקפיד על כמה דברים. יש לשמור ככל שניתן על ניקיון העיניים ולא לשהות בחללים מאובקים או מלוכלכים מדי. חשוב להימנע משפשוף העין או להרטיבה ביומיים שלאחר ההזרקה (כמובן ששחייה היא אסורה). אם נדרש ניקיון של העיניים, מסיבה כזו או אחרת, יש לבצע זאת בעדינות ובאמצעות מטלית נקיה. המשתמשים בטיפות עיניים באופן קבוע יוכלו לחזור לעשות זאת ברוב המקרים ביום העוקב לביצוע ההזרקה.

באופן לא מפתיע, הזרקות תוך עיניות עלולות להיות כרוכות בכמה תופעות לוואי אפשריות. השכיחות שבהן הן תחושה לא נעימה של גוף זר או כאבים בעין, דימום המופיע באזור ההזרקה או הופעת נקודות שחורות בחלקים מסוימים משדה הראייה עקב כניסה של בועות אוויר לעין במסגרת ההזרקה. בדרך כלל התופעות האלה אינן מסוכנות ואמורות לחלוף תוך כמה ימים. ניתן להיעזר בטיפות עיניים, משככי כאבים ופתרונות נוספים כדי להקל על המצב.

אם תופעות הלוואי אינן חולפות או אפילו מוחמרות כעבור ימים ספורים, ייתכן מאוד שיש צורך לגשת לרופא העיניים או אפילו לחדר המיון באופן מיידי. כך גם במקרים בהם עדים להופעת אודם בסדר גודל משמעותי בתוך העין או מסביב לה (לעיתים בצירוף מוגלה), כאבים עזים שאינם מגיבים למשככי הכאבים, רגישות משמעותית לאור, ירידה באיכות הראייה או הגבלות בשדה הראייה.

הזרקה תוך עינית עלולה בהמשך לכך לטמון בחובה כמה סיבוכים, הנחשבים לנדירים באופן יחסי. סיבוכים אלו כוללים זיהום תוך עיני (אחת לכ-2,000 הזרקות), קרע ברשתית והיפרדות שלה, דימום בחלל העין ועוד.

יתרונות הטיפול במחלות רשתית בקליניקה

הותאם לכם טיפול באמצעות הזרקות תוך עיניות? גם אם הן יכולות לסייע, מומלץ שלא להתבסס רק עליהן. בקליניקה של איתי שרף מציעים תוכניות טיפול מקיפות עם מחלות ובעיות עיניים, בדגש ניכר על מחלות רשתית: בצקת בעין, ניוון רשתית, רטינופתיה סוכרתית ואחרות. הטיפול מבוסס על עקרונות הרפואה הסינית, לרבות דיקור סיני, התאמת צמחי מרפא וביצוע התאמות בתזונה ובאורח החיים. הטיפול מותאם לכל לקוח בצורה פרטנית, על פי ממצאי האבחון, דרגת החומרה של המחלה, התסמינים והעדפותיו האישיות.

שימו לב שאין צורך להפסיק את הטיפול בזריקות על מנת להתחיל את הטיפול בקליניקה. אפשר, וזוהי אף המלצתינו, לבצע את שני הטיפולים במקביל.

  • שיפור זרימת החמצן – ברפואת עיניים סינית הטיפול מתמקד בשיפור זרימת הדם אל עבר הרשתית. כאשר זרימת הדם אל עבר הרשתית חוזרת להיות תקינה, חמצן וחומרים חיוניים אחרים מגיעים אל העין, ולכן כלי הדם הפתולוגיים, שצמחו עקב מחסור בחמצן, עשויים להפסיק לצמוח, ואז אין צורך באווסטין/לוסנטיס/איליה.
  • בלי תופעות לוואי – הטיפול ברפואת עיניים סינית אינו כרוך בתופעות לוואי.
  • רואים תוצאות – במקרים רבים, חולי ניוון רשתית רטוב ובצקת ברשתית המטופלים בזריקות אווסטין/לוסנטיס/איליה, שמצבם לא השתפר בעקבות הזריקות, מגיעים לשיפור מרשים במצבם עקב הטיפול בקליניקה.
  • בניגוד לזריקות אווסטין/לוסנטיס/איליה, הטיפול במחלות עיניים באמצעות רפואת העיניים הסינית אינו פולשני, ולרוב אינו בקרבת העין.

 

עדויות מטופלים עם מחלות רשתית בתום סדרת טיפולים בקליניקה
  • טיפול בבצקת ברשתית העין
  • איתי שרף - רפואת עיניים סינית
  • איתי שרף - רפואת עיניים סינית