סקוטומה (scotoma) – מחשך העין

סקוטומה (scotoma) או בעברית מחשך העין, היא מצב רפואי שמתבטא ב"אזורים מתים" או ״כתמים עיוורים״ בשדה הראייה של האדם. ישנם סוגים שונים של סקוטומה בעין, וגם הגורמים למצב זה יכולים להיות מגוונים למדי. חשוב להבין את המצב הזה ואת הגורמים לו בכדי לדעת כיצד לטפל בו על הצד הטוב ביותר. ננסה להבין לעומק את מחשך העין על כלל גווניו, הגורמים לו, ואמצעי הטיפול והתמיכה לסובלים ממנו.

מהי סקוטומה בעין?

יתכן שרבים מאיתנו חוו מצב שבו הם מרגישים "שטח מת" בראייה, לרוב לזמן קצר ובאופן שאינו משמעותי. עם זאת, כאשר מדובר במצב קבוע, שבו אדם מאבד חלק משטח הראייה שלו (במיקומים שונים) בצורה רציפה, כבר מדובר בבעיה הנקראת scotoma או בעברית מחשך העין.

סקוטומה יכולה להיות מצב פרוגרסיבי, כלומר מצב שהולך ומחמיר עם הזמן. חשוב מאוד לדעת מהם הסימנים שלה ומהם ההבדלים בין סקוטומה רגילה, מרכזית וסוגים אחרים של סקוטומה. לאחר מכן חשוב גם להבין למה היא גורמת וכיצד ניתן לאבחן ולטפל בה, בכדי למנוע את ההתדרדרות הזאת ולהצליח לטפל באופן יעיל.

סקוטומה בעיניים – תסמינים וגורמים לסוגים השונים

סקוטומה בעיניים היא לא מצב אחיד. ישנם סוגים שונים של סקוטומות והתבטאויות שונות של המצב – הן בהתאם לגורמים לו והן בהתאם להתבטאות שלו באופן ספציפי בכל סוג של סקוטומה.

סקוטומה מרכזית

סקוטומה מרכזית היא מצב שבו שדה הראייה המרכזי של המטופל הוא זה שנפגע. במצב זה המטופל ירגיש ששדה הראייה שלו נוטה יותר לצדדים, ומוגבל יותר ככל שמתקרבים למרכז שדה הראייה – באופן שיכול להיות דו צדדי או חד צדדי בהתאם לגורמים למצב הרפואי.

גורמים שכיחים לסקוטומה מרכזית הם היפרדות רשתית או פגיעה ברשתית, וכן גידולים תוך מוחיים שלוחצים על עצבי הראייה או על כיאזמת הראייה (מפגש של 2 עצבי הראייה הממוקם מאחורי העיניים), בהתאם למיקום הספציפי של הגידול.

סקוטומה כללית

סקוטומה כללית, היקפית או פריפרית – אלו כולם שמות שנוגעים לפגיעה בשדה הראייה באזורים ההיקפיים, כלומר מהשוליים של שדה הראייה כלפי פנים. מצב זה מתאפיין בתחושה של הצטמצמות שדה הראייה באופן הדרגתי – ככל שהמצב הרפואי מתעצם, כך שדה הראייה הולך ומצטמצם מהשוליים כלפי פנים, במצב שיכול להידרדר עד כדי עיוורון מוחלט.

גורם שכיח לסקוטומה כללית, בניגוד למרכזית, היא מחלת גלאוקומה – מחלה ניוונית שנגרמת כתוצאה מלחץ תוך עיני מוגבר. סקוטומה כללית יכולה להיגרם גם כתוצאה מגידולים (בהתאם למיקום הגידול), אוטם של עצב הראייה, דלקות של עצב הראייה ועוד.

סקוטומה הומונימית

סקוטומה הומינימית היא מצב שמאפיין באופן מובהק גורם אופייני ספציפי – שבץ מוחי. מטופלים שעוברים שבץ מוחי (אוטם של כלי דם מוחיים המוביל לפגיעה מוחית) לעתים מתחילים לסבול מנקודות מתות בשדה הראייה, הממוקמות במיקום זהה באופן דו צדדי.

ישנם תתי-סוגים ואפיונים נוספים של מצב רפואי זה, כמו למשל הבחנה בין סקוטומה חד צדדית לדו צדדית או פרא-מרכזית שממוקמת במיקום סמוך למרכז שדה הראייה אך לא במרכזו. עם זאת, הסוגים שצוינו מעלה הם הסוגים השכיחים והחשובים יותר, שנגרמים כתוצאה מהמחלות והמצבים הרפואיים השכיחים יותר.

כעת, חשוב להבין כיצד לטפל בסקוטומה בעין על הצד הטוב ביותר.

דרכי טיפול בסקוטומה

ראשית, חשוב להבין שהגורם לסקוטומה הוא היבט מכריע בשאלה האם ניתן לטפל בה באופן מלא או שמדובר במצב כרוני ובלתי הפיך. בכל מקרה, חשוב מאוד לטפל מוקדם ובצורה נכונה בכל סקוטומה, בין אם ניתן לרפא אותה באופן מוחלט ובין אם לא, בכדי למנוע הידרדרות נוספת והרחבה של המצב הרפואי או יצירה של אזורים מתים נוספים בראייה.

טיפול בסקוטומה ומניעת התדרדרות המצב הרפואי, מתחילים באבחון של הגורם למחלה וניסיון הטיפול בו. כך למשל סקוטומה שנגרמת כתוצאה מגלאוקומה יכולה להיות מטופלת באופן מלא באמצעות טיפול בגלאוקומה (וכך גם בגידולים שניתנים להסרה).

מלבד זאת, ישנם טיפולים והתאמות שייחודיים למצבים ראשוניים ובלתי-הפיכים של סקוטומה, הכוללים בין היתר:

  • עזרי ראייה רלוונטיים המותאמים אישית לאזורים המתים בשדה הראייה.
  • תמיכה באמצעות מקל הליכה, כלב נחייה וכדומה.
  • ארגון סביבת המטופל היום-יומית בצורה שתותאם לאזורים המתים בשדה הראייה שלו.
  • תרגילי פיזיותרפיה רלוונטיים שתומכים באימון הגוף והמוח לעבודה בטוחה עם שדה הראייה הקיים.

סובלים מאזורים מתים בראייה? חשוב לאבחן ולטפל מוקדם

אם אתם סובלים משטחים מתים שכאלה, חשוב לפנות למומחה ברמה הגבוהה ביותר בהקדם האפשרי ולהתאים לעצמכם את הטיפול המיטבי – כך שניתן יהיה למנוע את התדרדרות המחלה, לטפל בה על הצד הטוב ביותר, ובמידת הצורך גם להתרגל למצב החדש.

לאחר אבחנת רופא העיניים שלכם, ולצד הרפואה המערבית, הכלים העומדים לרשות הרפואה הסינית למחלות עיניים עשויים לשפר לאין ערוך את תוצאות הטיפול המערבי ולהאט את התפתחות המחלה במקרים של גלאוקומה, רטיניטיס פיגמנטוזה, אוטם של עצב הראייה מחלות רשתית ועוד, כולל במצבי סקוטומה ושטחים מתים בראייה ובגורמים שיכולים להוביל אליהם.