בדיקת אמסלר גריד – בדקו בעצמכם האם הראייה שלכם בסכנה

האם גם אתם סובלים מניוון רשתית? איך תדעו אם לא תיבדקו? הכירו את הבדיקה הביתית הקצרה והפשוטה שעוד תציל לכם את הראייה. 

ניוון הרשתית הוא הגורם השכיח ביותר לאובדן הראייה ולהתדרדרות חמורה שלה בקרב אנשים מעל גיל 50 בעולם המערבי. המקולה אשר נמצאת במרכז הרשתית אחראית על הראייה המרכזית – זיהוי פנים, נהיגה, קריאה, צפייה בטלוויזיה או בסרט ועוד תפקודי ראייה אחרים. מכאן שניוון שלה יתבטא בפגיעה משמעותית בראייה. בעמוד המצורף תמצאו מידע נוסף על ניוון רשתית

מהי בדיקת אמסלר גריד?

בדיקת אמסלר גריד היא בדיקה פשוטה שניתן לבצע בבית (וכמובן אצל כל רופא עיניים). כל כולה התבוננות בציור של רשת קווים המורכבת מ-20 קווים אופקיים ו-20 קווים אנכיים, ובמרכזה נקודה שחורה.

אדם עם ראייה רגילה יראה קווים אנכיים ואופקיים ישרים כסרגל. אדם הסובל מניוון מקולרי עלול לראות את הקווים מעוותים או חתוכים.

מדוע חשוב לבצע בדיקת אמסלר גריד?

כי ניוון של הרשתית אינו מורגש, בוודאי לא בשלביו הראשונים. בדיקת אמסלר גריד היא אפשרות נוחה, זמינה, נגישה וביתית לקבל מושג ראשוני למצב הרשתית עוד לפני שמרגישים שהראייה נפגעה והתדרדרה.

הפגיעה במקולה והתנוונותה היא לרוב עניין של גיל וזקנה, וכדאי לתפוס אותה כשהיא עוד בשלב ראשוני ולהתחיל בטיפול מוקדם ככל האפשר.

למה חשוב להיבדק גם כשרק עין אחת פגועה?

בדיקת אמסלר גריד חשובה עד מאד גם במקרה של ניוון רשתית בעין אחת בלבד, הכולל פגיעה בראייה. במצב זה, גם אם לא נחוש בכך, הראייה "מסתמכת" על העין הבריאה ולכן חשוב לשמור עליה ובמקרה הצורך לאבחן את הפגיעה בה כשהיא במצב ראשוני ומוקדם ככל האפשר.

כשהרשתית נפגעת, הניוון בה פוגע בדרך בשתי העיניים, אך לעתים עין אחת נפגעת מוקדם יותר או חזק יותר מהשנייה. הנדוקה החשובה היא שרשתית פגועה בעין אחת מעלה את הסיכון לפגיעה בעין השנייה, כך שאבחון מוקדם יכול להציל את הראייה בעין הבריאה. מכאן עולה החשיבות של אבחון מוקדם, שמתחיל בבדיקת אמסלר גריד, בדיקה ביתית פשוטה.

amsler-grid

איך עורכים את הבדיקה בבית?

  1. אם אתם משתמשים במשקפי ראייה לקריאה, הרכיבו אותם.
  2. הביטו באיור הרשת ממרחק של כ-40 ס"מ.
  3. כסו עין אחת ומקדו את מבטכם בנקודה השחורה שבמרכז הרשת במשך 10 שניות.
  4. כעת כסו את העין השנייה והתמקדו בנקודה השחורה במשך 10 שניות.

לחצו כאן והדפיסו את טופס הבדיקה – תלו אותו על המקרר ובדקו באופן קבוע את ראייתכם. 

איך לפענח את תוצאות הבדיקה (ומתי להתחיל לדאוג)?

אם כל מה שראיתם הוא קווים ישרים, אין סיבה לדאגה. ראייתם טובה ולא ניכרת בה פגיעה במקולה.

אבל –

אם במהלך הבדיקה הקווים של הרשת התעוותו, התעקמו, התעגלו, נשברו או נחתכו, או שהריבועים שעל הרשת זזו והתעוותו, פנו בהקדם לרופא עיניים. זוהי הנורה האדומה שנדלקה הודות למבחן אמסלר גריד – כאמור מבחן ביתי קצר ופשוט שכל אחד יכול וצריך לבצע בעצמו.

*הבדיקה אינה מהווה תחליף לבדיקה אצל רופא עיניים