מודעות לגלאוקומה: האם היא גבוהה מספיק? ואיך זה עשוי להציל לכם את הראייה?

גלאוקומה היא הגורם השני בשכיחותו לעיוורון בעולם המערבי כיום, ומחלה נפוצה בכל קנה מידה. בישראל, למשל, יש לפי ההערכות כ-80,000-60,000 חולים במחלה. בכל שנה מאובחנים כ-6,000 חולים חדשים, גם אם אין ספק שאחוז החולים בפועל גבוה משמעותית.

מדוע? פשוט מאוד: אחת הבעיות העיקריות עם המחלה היא שנראה שבמידה מסוימת היא עוברת מתחת לרדאר. בין אם הדבר נובע מהמודעות הנמוכה באופן יחסי למחלה ובין אם מהעובדה שלא תמיד יש למחלה תסמינים, לפחות בשלבים הראשונים שלה, ברור שמדובר כאן בבעיה לא פשוטה. ישנם אנשים שמגיעים למצב של עיוורון או קרוב מאוד לכך, בלי שיידעו בכלל על המחלה שקיימת אצלם.

בכל זאת, בשנים האחרונות אנחנו עדים לניסיונות שונים להגדיל את הידע הקיים בנוגע למחלה. האם שבוע המודעות הביןלאומי יכול לשנות את המצב?

המטרה: להגדיל את המודעות

את יום הגלאוקומה הביןלאומי מציינים מדי שנה ב12 במרץ, בו גם מתחיל שבוע המוקדש למחלה. התקווה הגדולה היא שדרך ציון התאריכים האלו ניתן יהיה להעלות את המודעות למחלה ולהיותה גורם מרכזי לעיוורון. מבחינה מעשית, הרצון הוא לגרום לכך שיותר ויותר אנשים ייגשו לבדוק את מצב עצב הראייה שלהם, שהוא הנפגע במחלות המשתייכות לקבוצה זו, ורצוי כמובן מוקדם ככל שניתן.

יום המודעות הביןלאומי למחלה צוין השנה (2022) תחת המשפט "The world is bright, save your sight," (בתרגום חופשי: "העולם ברור, הצילו את הראייה שלכם"). הוא כלל קמפיינים שונים, לצד פעולות הנעשות על ידי מרכזים רפואיים בישראל ומחוצה לה. בין היתר, כללה הפעילות ברחבי העולם מבצעי בדיקות ואבחונים למחלה ללא תשלום, חילוק עלונים ודפי מידע בנושא, קמפיינים בתקשורת ההמונים, עידוד חולים לשתף את סיפוריהם לגבי המחלה ברשתות החברתיות ועוד.

בסך הכול, התקיימו השנה כ500 פעולות ברחבי העולם במסגרת שבוע המודעות למחלה. בישראל, עושה רושם ששבוע המודעות קיבל פרופיל נמוך באופן יחסי, בטח אם משווים אותו לימי מודעות אחרים במישור הבריאותי בלוח השנה, אבל היד בהחלט עוד נטויה.

המודעות: במגמת עלייה

נתוני החיפוש של גולשים ב-Google הם כלי מצוין להסיק על מודעות ציבורית לנושאים מסוימים, מכיוון שאנשים מחפשים את מה שמעניין אותם, רלוונטי אליהם או מעורר אצלם שאלות. אם בוחנים את גרף החיפושים של ישראלים למונח גלאוקומה, החל משנת 2004 ועד היום, אפשר לראות שאין עלייה הדרגתית לאורך השנים כפי שניתן היה לקוות. החיפושים סביב המונח מאופיינים בחוסר יציבות, עם עליות וירידות, למעט מספר מועדים נקודתיים מאוד של עלייה די משמעותית בחיפושים.

מגמות חיפוש בגוגל של המילה "גלאוקומה" מאז 2004, לפי Google Trends

אלא שיש גם חדשות טובות. גם אם יש עדיין פער לא קטן בין הרצוי לבין המצוי בכל הנוגע לשאלת המודעות למחלה ולנזקים האפשריים שלה, אפשר גם להיות אופטימיים. נתון אחר מצביע על עלייה ממוצעת של כ-38% בהיקף החיפושים של מילות מפתח בעברית הקשורות למחלה בתריסר החודשים האחרונים, ועלייה של לא פחות מכ-50% בחיפוש ישיר של המונח באותו פרק זמן.

לצד זה, מחקרים שונים שנערכו בעולם הצביעו בצורה ישירה על עלייה במודעות למחלה בשנים האחרונות. כך למשל במחקר שפורסם ב2017 נמצא כי המודעות לגבי המחלה עלתה בקהילות עירוניות, בהשוואה למחקרים קודמים. המחקר הראה שאנשים בעלי השכלה גבוהה יחסית, כמו גם אנשים שעברו בדיקת ראייה, היו בעלי מודעות גבוהה יותר למחלה. החוקרים הדגישו, עם זאת, את החשיבות של החינוך בנושא דרך תקשורת ההמונים והשרשת ביצוע בדיקות ראייה שגרתיות בקרב האוכלוסייה המבוגרת.

השורה התחתונה: אבחון מוקדם עשוי להציל לכם את הראייה

המאמצים להגדלת המודעות למחלה הנפוצה יימשכו בשנים הקרובות, ויש לכך סיבה מצוינת. העובדות מראות שאין תחליף לאבחון מהיר ומדויק של המחלה, שעשוי להציל לכם את הראייה. ההמלצה הברורה היא לגשת לאבחון ראשוני הבוחן את מצב עצב הראייה כבר מגיל ארבעים, או אפילו קודם אצל אנשים הנמצאים בקבוצות הסיכון המרכזיות האחרות למחלה: למשל, בעלי לחץ תוך עיני גבוה או היסטוריה משפחתית של המחלה.

העובדות מראות שבשלבים התחלתיים אפשר לבצע טיפול בגלאוקומה באמצעות טיפות המפחיתות את הלחץ התוך עיני בלבד, ובכך להתמודד איתה בהצלחה. ככל שהשנים חולפות כך גדלים הסיכויים לפגיעה בראייה, לעיתים בלתי הפיכה, ולכך שהטיפול בבעיה ייעשה כבר בשיטות כירורגיות בלבד או בצורה של טיפול לייזר. יש כיום כמה ניתוחים יעילים, אולם הם לא יכולים לתקן נזק שכבר נגרם. מה גם שניתוחים, במהות שלהם, כוללים סיכונים ופוטנציאל לסיבוכים משל עצמם.

ניתן ואף מומלץ לשלב טיפולים טבעיים במחלה, לרבות טיפולים מקשת הרפואה הסינית ביניהם דיקור סיני, התאמת צמחי מרפא ועוד. אלו עשויים להינתן לצד הפתרונות הקונבנציונליים, להקל מאוד על התסמינים ולהאט את קצב ההתפשטות של המחלה. ראוי לציין כי באמצעות הרפואה הסינית ניתן לטפל במגוון מחלות עיניים, ביניהן מחלות עיניים דלקתיות כדוגמת אובאיטיס.

מקורות מידע:

https://bmcophthalmol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12886-017-0542-z