דיסטרופיה (Dystrophy) היא מצב של פגם ניווני במערכת כלשהי בגוף. מדובר בהגדרה רחבה למדי, ולמעשה מדובר בסימפטום יותר מאשר במחלה ספציפית, למרות שישנן גם מחלות שהסימפטום המרכזי שלהן וגם שמן הוא דיסטרופיה מסוגים שונים. בהקשר של רפואת עיניים, דיסטרופיה יכולה להשפיע הן על השרירים שאחראיים על תנועת העין, והן על העין עצמה באיזור הרשתית והמקולה. נבין בדיוק במה מדובר, כיצד זה משפיע על הראייה שלנו, ואיך הרפואה הסינית יכולה לעזור בשילוב זו הקונבנציונלית.
מה זה דיסטרופיה?
ברמת ההגדרה היבשה, דיסטרופיה היא מושג רפואי שמתאר פגיעה או ניוון באיבר או במערכת גוף. זוהי הגדרה רחבה מאוד, ובפועל משתמשים בה בעיקר בשביל לתאר פגיעות ניווניות ומתמשכות, לרוב של מערכות שריריות (אך לא רק). מחלות הדיסטרופיה השונות הן ברובן מחלות גנטיות, שפוגעות פגיעה משמעותית בחייהם של הסובלים מהן. הטיפול בהן הוא רב תחומי ונוגע לא רק למחלה עצמה (שאינה ניתנת לריפוי מלא) אלא לכל ההשלכות הנרחבות שלה ולשימור אורח חיים בריא ואיכותי למרות התקדמותה.
סימפטומים של דיסטרופיה עינית
כאמור, יש יותר מסוג אחד של דיסטרופיה, ולכן בכדי להבין מה הסימפטומים של המצב הרפואי צריך ראשית להבין מאיזה סוג סובל המטופל. לאחר שהבנו לגבי דיסטרופיה מה זה, אפשר לאבחן את סוג הדיסטרופיה – וניגע בסוגים האלה בהמשך. ככלל, מצב רפואי זה גורם בהקשר העיני לנזק לרשתית, שהולך ומחמיר עם השנים ויכול להגיע עד לכדי עיוורון. במצבים (שכיחים יותר) בהם הדיסטרופיה היא בעיקרה שרירית ומערכתית, התסמינים יכולים להגיע כמעט בכל מערכת בגוף ולנוע בין חולשת שרירים פשוטה ועד כדי שיתוק נשימתי. גם כאן, יש לה סימפטומים עיניים – משום שהפגיעה בשריר יכולה לפגוע גם בשרירי העין ולהוביל לפגיעה בתנועת העין ובאיכות הראייה.
סוגי דיסטרופיה עינית – רטינלית ושרירית
ברפואת עיניים, דיסטרופיה היא מצב ייחודי ומורכב, שצריך לטפל בו על הצד הטוב ביותר.
דיסטרופיה רשתית (רטינלית)
מדובר בסוג ספציפי של דיסטרופיה שמשפיעה באופן ספציפי על הרשתית. למעשה, גם כאן זוהי לא מחלה בפני עצמה אלא סימפטום מרכזי של מחלות ראייה שונות – רטיניטיס פיגמנטוזה, סטרגרדט, אכרומטופסיה ועיוורון לילי. דיסטרופיה של הרשתית תתפתח עם השנים ותוביל בעיקר לירידה בראייה והפרעה בשדה הראייה.
דיסטרופיה שרירית (מיוטונית)
הדיסטרופיה השכיחה יותר, שקרויה גם דיסטרופיה שרירית, משפיעה על העין בשל פגיעתה במערכת השריר השונות בגוף. כך, יכולה להתפתח עם השנים צניחת עפעפיים, נזק מצטבר לרשתית, ושכיח למדי לראות קטרקט בקרב מטופלים אלה.
גורמים לדיסטרופיה עינית
כאמור, דיסטרופיה היא יותר סימפטום מאשר מחלה בפני עצמה, ובהתאם לכך הגורמים לה הם לרוב מחלות אחרות. עם זאת, ניתן להתמקד במצבים הראשוניים שדיסטרופיה היא סימפטום מרכזי שלהם, ולהבין מה הגורם להם, במיקוד על דיסטרופיה המתבטאת בעין.
דיסטרופיה רטינלית (רשתית) מתפתחת כתוצאה ממחלות אחרות על פי רוב, ולכן יש לדבר בעיקר על הגורמים להן. גם כאן, רוב המצבים הם גנטיים – רטיניטיס פיגמנטוזה היא מחלה גנטית שעוברת בשיטות הורשה שונות, מחלת סטרגרדט היא מחלה גנטית גם כן, וכך גם אכרומטופסיה. עיוורון לילה מולד, שנחשב גם הוא מצב שיכול להוביל לדיסטרופיה, יכול להיות מצב נרכש ויכול להיות בעצמו תוצאה של מחלות אחרות.
דיסטרופיה מיוטונית (שרירית) היא מצב שמתפתח בעיקר כחלק מתסמונות גנטיות שונות. שני סוגי המיוטוניות הדיסטרופיות המרכזיות ידועות בתור DM1 ו-DM2 (אין להתבלבל עם מחלת הסוכרת, שגם היא מקוצרת ל-DM בחלק מהמקומות). שיטת התורשה של המחלה היא לרוב אוטוזומלית דומיננטית – כלומר מספיק לקבל גן אחד פגוע מהורה אחד בכדי שתתפתח מחלה. מבין השתיים, DM1 נחשבת לקשה יותר ומתפתחת כבר בשלב מוקדם בחיים, ואילו DM2 קלה יותר ומתפתחת לרוב בגיל בוגר. בשתי המחלות הגנטיות, קטרקט הוא הסימפטום המרכזי שמשפיע על העיניים והראייה.
טיפול ומניעה של דיסטרופיה עינית
הטיפול המרכזי במצבי דיסטרופיה, גם כיום, הוא טיפול שנחשב תמיכתי, משום שאין תרופה שיכולה לרפא באופן מלא מצבי דיסטרופיה. משום שמדובר במצבים ניווניים ולא במצבים חריפים או דלקתיים, לרוב כאשר מתפתח נזק כתוצאה מהדיסטרופיה, לא מדובר בנזק הפיך. עם זאת, בהחלט ניתן לעשות הרבה בכדי לשפר את איכות החיים של הסובלים מדיסטרופיה לאורך שנים, ולהעניק להם חיים בריאים ככל הניתן לאורך זמן.
בהקשר העיני, הטיפול מתמקד במצבים ההפיכים שנגרמים כתוצאה ממנה – הירידה בראייה, הקטרקט וצניחת העפעפיים למשל. ברפואה הקונבנציונלית, ניתן לבצע ניתוחים לתיקון הקטרקט ולתיקון צניחת העפעפיים בכדי לצמצם את הנזק שנגרם כתוצאה מהדיסטרופיה. מלבד זאת, חשוב מאוד להתאים משקפיים לתיקון הראייה של מי שסובל ממצב זה.
חשוב לציין כי בשנים האחרונות ישנה התקדמות משמעותית בטיפולים תרופתיים שניתנים למצבי דיסטרופיה, בעיקר בהקשר של דיסטרופיה שרירית. תרופות שמטרתן למנוע את הנזק ואת התקדמות המחלה כבר אושרו לטיפול בארה"ב, ובהחלט יתכן שהן ישנו את אופן הטיפול במצבים אלה בשנים הקרובות גם בארץ. עם זאת, הדבר לא מחליף את הצורך בטיפול מתמשך ואיכותי במצבי דיסטרופיה ובמטופלים הסובלים מהם.
רפואה סינית לשיפור הטיפול בדיסטרופיה עינית
הרפואה הסינית מסתכלת על רפואת העיניים, ככלל, כעל תחום שמושפע מבריאות הגוף כולו, שלא נכון להסתכל עליו כעל מערכת מבודדת. אנחנו מנסים לרדת לשורש הבעיה ולהבין מה גורם לה – לא רק ברמת הגן הפגוע ובדיקת ה-DNA, אלא גם ברמת אורחות החיים והשגרה של המטופל שסובל מהמצב העיני. כך למשל, לא ניתן להכחיש את חשיבות זרימת הדם התקינה באזור העין והרשתית באופן ספציפי, לשימור בריאות הראייה והעין. בהקשר זה, רפואה סינית יכולה לעשות הבדל גדול באיכות החיים ובאיכות הראייה, גם כאשר מדובר במטופלים עם דיסטרופיה גנטית של הרשתית או מחלות אחרות כמו ניוון רשתית.
כל מטופל שמגיע לקבל טיפול במסגרת הקליניקה שלנו מקבל מעטפת מותאמת אישית, עם טיפולים ייחודיים למצבו ותוכנית למניעת הידרדרות המחלה והתאמת אורחות החיים של המטופל למצבו. גם אם לא ניתן להגיע לריפוי מלא של המחלה בעזרת הרפואה הסינית – שילוב שלה עם הרפואה הקונבנציונלית יכול להביא לתוצאות מיטביות באיכות החיים ובמניעת הידרדרות המחלה העינית אצל מטופלים רבים.