דיפלופיה (ראיה כפולה)

דיפלופיה או ראיה כפולה, זהו מצב בו ראייתו של מטופל מוכפלת, כך שאובייקטים בהם הוא מביט מופיעים פעמיים במקום פעם אחת. מדובר במצב שכיח יחסית וכן בסימפטום שיכול להיות אופייני למחלות ומצבים רפואיים רבים מאוד. לכן, חשוב מאוד לדעת מה היא בדיוק דיפלופיה, לאיזה מקרים היא יכולה להיות אופיינית, וכיצד יש לטפל בה בצורה הנכונה ביותר לטובת בריאות המטופל לטווח הארוך.

קודם כל – מה זה דיפלופיה?

דיפלופיה (Diplopia באנגלית) היא מצב רפואי המתואר על ידי הלוקים בו כראייה כפולה – כלומר, כאשר הם מביטים באובייקט הם רואים אותו פעמיים במקום פעם אחת.

דיפלופיה היא מצב יחסית שכיח, ובמרבית המקרים יהיה מדובר במצב של ראיה כפולה חולפת או זמנית. כך למשל, כאשר אנחנו מתעוררים משינה או פוקחים עיניים לאחר זמן רב, תיתכן ראיה כפולה זמנית, שאין לה משמעות כלל מבחינה קלינית. עם זאת, כשאנחנו מדברים על דיפלופיה של ממש, הרי שזהו מצב קבוע או לכל הפחות חזרתי, שיש לטפל בו בצורה נכונה בשביל למנוע את הישנותו. אם דיפלופיה אינה מטופלת בצורה נכונה ובזמן, יתכנו סימפטומים נוספים בעקבותיה, כמו כאבי ראש וסחרחורות, בחילות, כאבים באזור העיניים וטשטוש ראייה.

סוגים של ראיה כפולה

דיפלופיה מחולקת לסוגים ותתי סוגים על סמך שני פרמטרים עיקריים – הגורם לראייה הכפולה, והכיווניות של הכפלת הראייה.

הסיווג הראשוני והחשוב ביותר הוא על פי הגורם לדיפלופיה, כאשר שני הסוגים העיקריים הם ראיה כפולה בעין אחת (דיפלופיה חד-צדדית) מול ראיה כפולה בשתי העיניים (דיפלופיה דו-צדדית).

הסיבות שמובילות לסוגי הדיפלופיה השונים נבדלות זו מזו, וניגע בהן בהמשך.

מלבד זאת, ניתן לסווג את הדיפלופיה גם לפי כיווניות הכפלת הראייה ממנה המטופל סובל – כפילות ורטיקלית (אנכית), כפילות הוריזונטלית (אופקית) או כפילות אלכסונית. לא פעם, הכפלת הראייה לא תהיה חד-כיוונית, וייתכנו סוגים שונים של כפילויות בעת ובעונה אחת. אם ישנו רק כיוון אחד של הכפלת ראייה שחוזרת על עצמה, הדבר מרמז על בעיה בשריר העין שאחראי על תזוזת גלגל העין בכיוון זה.

אבחון דיפלופיה

בכדי לאבחן דיפלופיה מתבססים בראש ובראשונה על הדיווח של המטופל. אין בדיקת מעבדה מדויקת שיכולה לאמת את הראייה הכפולה של המטופל – ולכן חשוב לקבל ממנו דיווח מפורט בכדי לבנות תמונה מדויקת של התמונה הכפולה אותה הוא רואה. לאחר שמבינים מה היקף הראייה הכפולה, מה שכיחותה ומה אופייה, ניתן להתחיל לנסות ולאבחן את הגורמים לה.

גורמים לדיפלופיה יכולים להיבדל זה מזה בצורה די משמעותי, ועל מנת לאבחן אותם בצורה מדויקת, יש להבין מה היה מתווה ההופעה של הראייה הכפולה. כך למשל ראיה כפולה פתאומית תהיה לא פעם אופיינית יותר לדיפלופיה דו-עינית, בעוד בתהליך חד-עיני אנחנו רואים התפתחות הדרגתית יותר. ראיה כפולה מרחוק יכולה להיות מצב פשוט כמו צילינדר, בעוד ראיה כפולה כללית וקבועה יכולה להעיד גם על מצבים כמו גידולים תוך-מוחיים. משום כך, התהליך תמיד יכלול הדמיה של המוח ושל גלגלי העיניים בעזרת MRI או CT או שניהם – בהתאם לשיקול דעת הרופא והסימפטומים של המטופל. לאחר מכן יתבצעו תרגילים בכדי להבין האם הדיפלופיה היא חד או דו עינית, וייבדקו סימנים קליניים למצבים אופייניים כמו קטרקט, פטריגיום, קרטוקונוס, בעיות רשתית וכו'.

במצבים משמעותיים יש לבדוק גם את זרימת הדם המזינה את עצבי הראייה, שכן שיתוק של עצבי הגולגולת יכול להוביל לראייה כפולה משמעותית שאינה מטופלת בדרכים אחרות.

גורמים לדיפלופיה

כאמור, לדיפלופיה יכולים להיות גורמים שונים, וההבדל ביניהם יכול לגרום לסוגים שונים לחלוטין של דיפלופיה – אך גם להיראות זהה באותה מידה. לכן, המיומנות של רופא העיניים באבחון הגורם לדיפלופיה היא חשובה מאין כמותה. נעבור על מספר גורמים אפשריים לראייה כפולה:

  • בעיות שריר – העיניים שלנו זזות ומתמקדות באמצעות מערכת שרירים שעוטפת את גלגלי העין ומזיזה אותם בהתאם לצורך. כאשר ישנה חולשת שרירים או בעיה אחרת בשרירי העין – לרוב בשל מחלה נוירולוגית או בשל מחלת שריר – אחד הסימפטומים המרכזיים לכך יכול להיות דיפלופיה. הדבר נגרם בשל חוסר יכולת לסנכרן את עבודת שרירי העין, כך שנוצרת תמונה כפולה במקום תמונה אחידה. סוג הדיפלופיה, במצב זה, ייקבע לפי השרירים שנפגעים והתנועה שעליה הם אחראיים.
  • בעיות עצביות – בעיות עצב יכולות גם הן להוביל לדיפלופיה, כאשר בדוגמה אחת כבר נגענו – השרירים שאחראים על עצבוב שרירי העין. בעיה עצבית מעט פחות שכיחה, אך מורכבת יותר, היא נזק לעצבי הראייה – העצבים שדרכם עוברת פעולת הראייה עצמה, שמחברים את העיניים לגרעינים המוחיים שאחראים על ראייה. נזק לעצבים אלה יכול להתבטא במגוון רחב של אופנים, שאחד מהם יכול להיות דיפלופיה.
  • הפרעות מוחיות – הפרעות בתהליך עיבוד התמונה בגרעיני המוח יכולות גם הן להוביל לראייה כפולה במנגנונים שונים – לרוב במצב זה גם הסתכלות בעין אחת לא תמקד את הראייה. הבעיות האלה יכולות להיות מחלות ניווניות שונות, אך גם גידולים שמפעילים לחץ על האזורים שאחראיים על פעולות הראייה השונות במוח ובעצבים הקרניאליים.
  • שגיאות שבירה – הסיבה השכיחה ביותר לראייה כפולה, בעיקר מקרוב או מרחוק, היא מה שקרוי שגיאות שבירה. מדובר, למעשה, בבעיה שבה צורת גלגל העין פוגעת בשבירה החדה של קרני האור שנקלטות דרכו. זהו מצב שכיח מאוד, שאנחנו מכירים בתור "מספר". שגיאת השבירה יכולה להיות לראייה מרחוק, לראייה מקרוב או שתיהן – והטיפול השכיח לכך הוא כמובן משקפיים. במידה ומתפתחת דיפלופיה בסוג מסוים של ראייה, הדבר הראשון שבדרך כלל ייבדק הוא האם ישנה שגיאת שבירה פשוטה, או כזו עם צילינדר – שיגרום עוד יותר לדיפלופיה.

טיפול בדיפלופיה – טיפול שמותאם לגורם

חרף העובדה שמדובר בבעיה מורכבת לכל הדעות, דיפלופיה היא בהחלט מצב בר טיפול. בכדי לטפל בה בצורה הנכונה ביותר, יש להתאים את הטיפול לגורם המאובחן לראייה הכפולה. בכדי להתאים למטופלים עם דיפלופיה טיפול אופטימלי, יש לבצע תהליך אבחנתי מקיף משלב האנמנזה ועד בדיקות המעבדה – וכך להבין בדיוק מה עומד בשורש הבעיה.

במקרים מסוימים, הפתרון המומלץ יהיה פתרון ניתוחי דוגמת ניתוח קטרקט או ניתוח להסרת פטריגיום – במידה ומצבים אלה הם הגורמים לכפל ראייה חד עיני. במצבים אחרים, נדרש פתרון מקיף והוליסטי יותר שנוגע גם באורח החיים של המטופל, גם בראייה ובבריאות העיניים שלו, וגם במניעת התפתחות מחודשת של מצב הדיפלופיה במבט קדימה. טיפול זה יכול לכלול אמצעים של רפואה סינית למחלות עיניים בשילוב תרגילים לראייה כפולה מעולמות הפיזיותרפיה ולעיתים אפילו הזרקת בוטוקס.

הקליניקה של איתי שרף מתמחה בטיפול במחלות עיניים באמצעות הרפואה הסינית למחלות עיניים המבוססת צמחים, וכן באמצעות טיפולים כמו אקופנקטורה (דיקור). אצלנו תמצאו ניסיון רב בטיפול אקוטי וכרוני במחלות עיניים שונות, וכך גם במצבי דיפלופיה על שלל הגורמים שעשויים להוביל להם. מזה אלפי שנים, שיטות הרפואה הסינית למחלות עיניים מסייעות לאנשים לשמור על בריאותם ולטפל בבעיות רפואיות שונות, ורפואת העיניים בהחלט תופסת מקום של כבוד בהקשר זה.

לאחר שאובחנתם ועברתם טיפול ראשוני אצל רופא העיניים, באמצעות פנייה למרפאה של איתי שרף העיניים והראייה שלכם יקבלו את המענה המקיף, ההוליסטי והשלם ביותר, והטיפול שתקבלו יותאם בצורה אופטימלית למצב שלכם בדיוק.