שותים קפה? זה עשוי להגן עליכם מפני רטינופתיה סוכרתית

קפה, כידוע, הוא המשקה הפופולארי ביותר בעולם. הוא מהווה חלק בלתי נפרד משגרת החיים של ישראלים רבים, והפך לתופעה תרבותית של ממש. קיים מזה שנים דיון לגבי ההיבטים הבריאותיים של הקפה בפרט וקפאין בכלל, כשההנחה היא שהקפה עשוי לתרום לבריאות שלנו אבל גם לפגוע בה, בעיקר כאשר צריכתו היא מופרזת.

המחקר הבא, שפורסם בכתב העת הנחשב Scientific Reports, מספק כמה תובנות חשובות ביחס לשאלה מרתקת במיוחד: האם קיים קשר בין קפה לבין רטינופתיה סוכרתית, אחת ממחלות העיניים החמורות ביותר?

מהלך המחקר

המחקר המדובר נערך בקוריאה והתבסס על איסוף נתונים מסקר מקומי של בריאות האוכלוסייה והתזונה, שהתקיים בשנים 2011-2008. מתוך 37,753 משתתפים בסקר, החוקרים התמקדו ב-1,350 מתוכם שסבלו מסוכרת מבוגרים (סוכרת סוג 2). אלו נשאלו האם אובחנו ברטינופתיה סוכרתית,  הנחשבת כידוע לסיבוך שכיח מאוד של הסוכרת. החוקרים דירגו את המחלה בהתאם לסולם Airlie House Classification.

במקביל, החוקרים בחנו את הרגלי התזונה והשתייה של נבדקים אלו. הם חילקו את צריכת הקפה אצלם לארבע דרגות:

  • אנשים שנמנעו משתיית קפה לחלוטין
  • אנשים ששתו פחות מכוס קפה אחת ביום
  • אנשים ששתו כוס קפה אחת מדי יום
  • אנשים ששתו שתי כוסות לפחות של קפה ביום

לצד זה, ביצעו החוקרים ניתוח סטטיסטי של הנבדקים בהתייחס לפרמטרים דוגמת גיל, מגדר, מסת הגוף, פעילות ספורטיבית, משך מחלת הסוכרת, הרגלי החיים (למשל עישון או צריכת משקאות אלכוהוליים), רמות ההמוגלובין המסוכרר (A1C) ועוד.

התובנות: קפה עשוי להפחית את הסבירות לרטינופתיה סוכרתית

ממצאי המחקר מראים כי בכוחה החיובי של צריכת קפה להקטין את הסיכויים לרטינופתיה סוכרתית, בדגש על מבוגרים בני 65 ומטה שסבלו מסוכרת. הנתונים הראו שכחמישית (20%) מהנשאלים שסבלו מסוכרת התמודדו גם עם רטינופתיה. ברוב המקרים (כ-88%) הייתה זו רטינופתיה סוכרתית שגשוגית (המאופיינת ביצירה של כלי דם לא תקינים), ובשאר רטינופתיה שאינה שגשוגית.

הנקודה החשובה ביותר בהקשר הנוכחי היא שמידת צריכת הקפה היומי נמצאה כבעלת השפעה על הסבירות להתפתחות רטינופתיה סוכרתית. ההשפעה התגלתה במיוחד עבור נבדקים מתחת לגיל 65, אשר שתו יותר משתי כוסות קפה ביום. חשוב להדגיש שתיתכן השפעה של האוכלוסייה הנבדקת, כמו גם לעובדה שהרגלי השתייה של הקפה בקוריאה שונים במידה מסוימת בהשוואה לרוב אוכלוסיות העולם.

את הנתונים האלו ניתן להוסיף למחקרים קודמים, שהצביעו בין היתר על קורולציה הפוכה בין שתיית קפה לבין התפתחות סוכרת מסוג 2: כלומר, שתיית קפה עשויה להקטין את הסיכויים לסוכרת עקב תכונות הקפה, ובעיקר היותו אנטי דלקתי ואנטי חמצוני.

באתר סקרנו עד כה מחקרים שונים, שהצביעו אף הם על העובדה שהקפה עשוי להקל על מחלות עיניים נפוצות: לדוגמה, מחקר שמראה שקפה (לצד פירות וירקות) עשוי להקטין את הסיכויים לחוות ניוון רשתית. לעומת זאת לא נמצא קשר בין משקאות הקפה השונים לבין התפתחות גלאוקומה, בניגוד לתה קר.

למחקר: https://www.nature.com/articles/s41598-022-07192-6