ניסטגמוס

ניסטגמוס: כשלעיניים יש רצון משלהן

ניסטגמוס (Nystagmus) הוא ליקוי המתבטא בתנועות מהירות ולא רצוניות של העיניים. מצב זה, של עיניים מרצדות, יכול לנבוע מהתמקדות בעצם קרוב או רחוק מהצופה (כתוצאה מהליקוי). התנועות יכולות להיות מלמעלה למטה, מצד אל צד או בתנועה סיבובית, אולם בכל מקרה מדובר בבעיה הדורשת אבחון מדויק וטיפול מהיר ככל שניתן.

מה זה ניסטגמוס? ואילו סוגים קיימים?

על פי רוב, ניסטגמוס קשור לירידה בראייה, אך לא רק אליה. זהו מצב דינמי, שיכול להיות מולד אך גם להתחיל בגיל צעיר או בגיל מבוגר הרבה יותר. ניסטגמוס מולד הוא תוצאה של תורשה או של הפרעה סנסורית או נוירולוגית. ניסטגמוס אצל תינוקות או כזה שמתחיל בגיל צעיר מופיע, פעמים רבות, בהקשר של מחלות ילדות כגון קטרקט, לבקנות, אטרופיה של עצב הראייה האופטי, קולובומה וכיוצא בזה.

ריצוד עיניים עלול להתפתח גם מאוחר יותר בחיים, כתוצאה מפציעה או מחלה (למשל טרשת נפוצה או שבץ), במיוחד אם אלו פגעו במערכת המוטורית של האדם. מצב כזה מכונה "ניסטגמוס נרכש" ולא מולד.

פעמים רבות ניסטגמוס וורטיגו הן צמד המופיע יחד, כיוון שניסטגמוס הוא אחת מתופעות הלוואי של ורטיגו. עוד נמצא קשר בין ניסטגמוס לבין שבץ מוחי או טרשת נפוצה, גם כאן בהיותו סימפטום אפשרי של המחלות המורכבות האלה. מן הצד השני של המשוואה, עיניים מרצדות עלולות להופיע במצבים מסוימים גם אצל אנשים בריאים לחלוטין – למשל בזמני עייפות  או כשישנו קושי לעקוב אחר אובייקטים הממוקמים בשדה הראייה.

ההשלכות המרכזיות של ניסטגמוס

אנשים רבים שסובלים מעיניים מרצדות כתוצאה מניסטגמוס עלולים לסבול מקשיי יום-יום רבים וחלקם אף זכאים לתעודה רשמית של לקות ראייה או עיוורון. אך גם אלו שמצבם טוב יותר נתקלים במגוון אתגרים:

זמן – עיניים מרצדות גורמות למשך קריאה ארוך יותר.

מאמץ – נדרש מאמץ רב יותר כדי לראות ולזהות דברים.

הטיית ראש – לעיתים קרובות הראייה הטובה ביותר מושגת בהטיית ראש מסוימת אחת בלבד (נול פוינט). בשאר תנוחות ראש הראייה טובה פחות על פי רוב.

מעקב אחרי עצמים נעים – עיניים מרצדות מזהות בקושי עצמים הנעים מהר, כמו מכוניות, כדורגל או כתוביות של סרט.

צפיפות – קשה יותר לזהות דברים צפופים, עמוסים, או דחוקים כמו רחובות עמוסים, חנויות, תחנות רכבת, שדות תעופה, בתי ספר ואפילו טקסטים צפופים במסך מחשב.

שינויים באיכות הראייה – הראייה יכולה להשתנות במהלך היום ולהיות טובה עוד פחות כאשר עייפים, מתוחים, חרדים או מתרגשים.

שיווי משקל – לאנשים רבים עם עיניים מרצדות יש גם בעיות של שיווי משקל (ראו גם ניסטגמוס ורטיגו).

רגישות לאור – אנשים רבים עם ניסטגמוס רגישים לאורות חזקים ומסנוורים ולאור השמש. הסבר ידוע אחד לרגישות זו, הוא שבמקרים רבים ניסטגמוס מופיע ביחד עם לבקנות, מחלות רשתית וקוצר ראייה גבוה.

סובלים מעיניים מרצדות? הנה כמה טיפים להקלה

זווית הראייה חשובה – לאנשים רבים עם ניסטגמוס יש זווית מסוימת להטיית הראש, שבה תנועות העיניים מופחתות והראייה משתפרת. לעיתים קרובות הם מאמצים תנוחת ראש מסוימת כדי להגיע לראייה המיטבית שלהם. זו הסיבה שישיבה בצדו האחד של מסך או של לוח כיתה יכולה לעזור לעיתים קרובות.

כתב גדול – אנשים רבים עם עיניים מרצדות יכולים לקרוא כתב קטן אם הם מקרבים את העיניים לדף או משתמשים באביזר ראיה, על אף שמדובר במאמץ מעייף ולא נוח. לכן עדיף לעבוד עם כתב גדול וללא רקע מבלבל.

תאורה טובה – חשוב להקפיד על תאורה טובה שאינה מסנוורת.

מהירות קריאה – במצבים של ניסטגמוס מהירות הקריאה יורדת. חשוב להבין שהדבר לא נובע מבעיה של אינטליגנציה או דיסלקציה.

מחשבים – כיוון שאפשר לכוון את מסך המחשב בצורה אופטימלית (זווית, כמות האור, גודל כתב וכו') אנשים עם עיניים מרצדות נוטים לעבוד הרבה עם מחשבים. יחד עם זאת קריאה ממושכת ממסך מחשב יכולה להיות קשה גם למי שאין לו ניסטגמוס.

 

איך מטפלים בניסטגמוס?

אם יש חשש אפילו קל להופעה של ניסטגמוס יש להתייעץ בדחיפות עם רופא עיניים. במצבים של מחלה מולדת או כזו המופיעה אצל תינוקות חשוב מאוד להרכיב משקפיים. המשקפיים ועדשות המגע אמנם לא מפסיקים את המחלה, אך הם שומרים על התפתחות תקינה של מערכת הראייה ומשמשים מגן פיזי על העיניים מפני פגיעה.

על פי רוב אין טיפול ניסטגמוס המעלים אותו באופן מוחלט. יחד עם זאת קיימים כמה טיפולים שיכולים לסייע בהתמודדות עם התסמינים ולגרום להפחתה משמעותית שלהם. בדומה לסוגים אחרים של בעיות ומחלות עיניים, או אפילו למצבים רפואיים כמכלול. נכון לבצע חלוקה בין הרפואה הקונבנציונלית לבין הרפואה האלטרנטיבית, המשלימה.

הרפואה המערבית מציעה תרופות מעכבות של המערכת המעוררת, תרופות מרפות שרירים או תרופות נגד פרכוסים. קיימים גם ניתוחים, בראשם הזרקת בוטוקס וניתוח פזילה. כל אחד מהפתרונות האלה מתאים למצבים שונים של המחלה ולכולם יש תופעות לוואי, חלקן מהן בעייתיות. לכן מומלץ במקרים רבים לשקול אלטרנטיבות טיפוליות, במקביל לטיפול הקונבנציונלי או אפילו במקומו.

טיפול על פי הרפואה הסינית

הרפואה הסינית מציעה טיפול שאין בו סיכונים ותופעות לוואי וקיימים דיווחים רבים על שיפור ניכר בניסטגמוס בעקבות הטיפולים. טיפולים ברפואה סינית מתחילים באבחון מקיף הבודק את מצב הראייה הנוכחי כמו גם את מצב הבריאות הכללי של האדם. כך אפשר להתאים את הטיפול האפקטיבי ביותר עבור המטופל הספציפי.

הטיפול משלב ברמה הכללית בין כמה טכניקות שעשויות להפחית משמעותית את הבעיה של עיניים מרצדות, בהן ניתן למנות:

אקופונקטורה (דיקור סיני) המיועדת לטיפול במחלות עיניים – בטיפול נעשה שימוש בנקודות דיקור מיוחדות בעלות השפעה על העיניים. לרוב הן אינן נמצאות בקרבת העיניים.

צמחי מרפא – האבחון המדויק מאפשר להתאים פורמולת צמחים אישית שתזין ותחזק את איברי הגוף החלשים, ותסייע לגוף להילחם בעצמו במחלה.

התאמות תזונתיות – הרפואה הסינית רואה חשיבות מכרעת לאורח חיים נכון. בהתאם לכך עשויים להיות משולבים המלצות תזונתיות וכן דגשים לביצוע פעילות גופנית נכונה ומותאמת

השלב הראשון של הטיפול הוא אינטנסיבי ונפרש על פני כ-15 מפגשים. לאחריו מתבצעות בדיקות עיניים על ידי הרופא המטפל כדי למדוד את הצלחת הטיפול. לאחר קבלת תוצאות הבדיקות מתקבלת החלטה כיצד להמשיך בטיפולים, שמטרתם שימור ושיפור התוצאות הראשוניות שהושגו, תוך אפשרות לשינויים ולביצוע התאמות במידת הצורך.