מה זה אובאיטיס? אובאיטיס, או בשמה השני "דלקת ענביה" (Uveitis), היא מחלה דלקתית תוך עינית אשר פוגעת באחד מחלקי האוביאה. האוביאה ("ענב" בלטינית) היא החלק הפנימי של העין הנמצא בין החלק הלבן (סקלרה) ובין הרשתית. האוביאה כוללת את הקשתית (צבע העין), הגוף הצילארי (השריר שמאחורי הקשתית) והדמית, הרקמה התומכת ברשתית. במחלה של דלקת עלולים להיגרם תסמינים שונים, ובהיעדר טיפול הראייה ניצבת בפני סכנה מוחשית, ועלולה להגיע עד כדי מצב של עיוורון.
עם "Clear Vision" סדרת טיפולים יעילה במחלת אובאיטיס רואים תוצאות
סוגי אובאיטיס
מחלת האובאיטיס אינה הנפוצה במחלות העיניים. שכיחותה נעה על פי ההערכות בין כמה עשרות לבין מאות מקרים לכל 100,000 איש. עם זאת, מספר הסיבוכים הנובעים מהמחלה נחשב לגבוה בכל קנה מידה, ולכן חשוב להעניק לה את מלוא תשומת הלב.
המחלה עלולה לפגוע בחלקי האוביאה השונים ועל כן מחלקים אותה למספר מחלות משנה:
אובאיטיס קדמית
אובאיטיס קדמית היא דלקת המערבת את הקשתית ו/או את הגוף הציליארי, ובניגוד לסוגי דלקות עיניים אחרות, מדובר בדלקת פנימית. אובאיטיס קדמית היא הצורה הנרכשת והשכיחה ביותר של המחלה, והיא אחראית לכ-65%-70% מן המקרים. לרוב, מדובר בעיקר על טווח הגילים של 50-20, אך לעיתים מדובר גם בילדים.
הגורם המרכזי של אובאיטיס קדמית הוא נגיף ההרפס, ולעיתים הגורם הוא תרופות שנועדו לטיפול במחלות אחרות (כדוגמת איידס) הן שגורמות לסיבוך. במסגרת אובאיטיס קדמית עלולים להיגרם כאבים, פגיעה בראייה, אודם בעין, רגישות לאור, שינוי במבנה האישון, שינוי צבע הקשתית ועוד. כמו כן, אובאיטיס קדמית כרונית, ללא תסמינים, עלולה להעיד על דלקת פרקים אצל ילדים.
אובאיטיס אמצעית
במקרה זה הדלקת נמצאת מאחורי הגוף הציליארי ומערבת את הזגוגית או היקף הרשתית. אובאיטיס אמצעית אחראית לכ-20-10% מהמקרים של המחלה. באובאיטיס אמצעית ניתן לראות גם נקודות צפות בשדה הראייה, שמקורם בתאי דלקת וחלבונים הנמצאים בתוך זגוגית העין. סוג זה של אובאיטיס בעין עלול לגרום לירידה בחדות הראייה, עקב היווצרות בצקת במקולה.
אובאיטיס אחורית
אובאיטיס אחורית היא מחלה המערבת את הרשתית ו/או את הדמית. אובאיטיס אחורית נחשבת לסוג פחות שכיח של המחלה. הגורמים העיקריים לאובאיטיס אחורית הם מחוללים זיהומיים, פטרייתיים, פרזיטריים ולחילופין חלק מהמחלות האוטואימוניות.
לבסוף, ישנה גם צורה המערבת את כל החלקים שנזכרו לעיל (כלומר דלקת קדמית, אחורית ואמצעית), וצורה נוספת בשם "סקלריטיס", המערבת אך ורק את הלובן הקדמי או האחורי.
להלן טבלה מסכמת:
סוג | שכיחות | סימפטומים וסיכון |
אובאיטיס קדמית | שכיחות גבוהה | כאבים, אודם בעין, רגישות לאור, שינוי במבנה האישון, בצבע הקשתית ועוד, עלול לגרום לפגיעה בראייה |
אובאיטיס אמצעית | שכיחות נמוכה | הופעת "עננים" וללא כאבים, עלול לגרום לירידה בחדות הראייה |
אובאיטיס אחורית | נדירה | עלול לגרום להפרעות בראייה, קושי בראיית לילה, פגיעה בשדה הראייה אך ללא כאבים |
הגורמים לדלקת
למרות התקדמות הרפואה המערבית, הסיבות הספציפיות המביאות להתפתחות אובאיטיס בעין אינן ידועות באופן מלא. על פי הגישה המערבית, נהוג לחלק את הגורמים לאובאיטיס לשתי קבוצות עיקריות:
- הראשונה היא אובאיטיס זיהומית, שכמו שאפשר להסיק משמה, נגרמת כתוצאה מחשיפת העין לגורם מזהם דוגמת חיידק או טפיל.
- השנייה אינה מתרחשת על רקע זיהומי, ונגרמת בעיקר עקב מחלות ומצבים רפואיים שונים לרוב על רקע אוטואימוני.
להלן הגורמים העיקריים של אובאיטיס בעין:
- מחלות אוטואימוניות: מופיעות כאשר תאי הגוף מתחילים לתקוף את עצמם מסיבות שונות, ביניהן פסוריאזיס, זאבת וטרשת נפוצה
- מחלות מעי דלקתיות, דוגמת קרוהן וקוליטיס
- הסתבכות מחלות כלליות שונות כדוגמת דלקות פרקים, מחלות מעיים או טרשת נפוצה
- חוסרים תזונתיים: בהקשר זה ניתן לציין מחקר שהראה כי מחסור בוויטמין D מהווה גורם סיכון מרכזי לאובטיאיס
- זיהומים וחיידקים שונים ביניהם נגיפים כדוגמת הרפס, שחפת ועגבת
- פטריות, כדוגמת קנדידה או אספריגלוס
- ניתוח עיניים או פגיעה אחרת בעין: במקרה כזה המחלה באה לידי ביטוי בעין אחת בלבד
- מחלות ממאירות שאינן בעלות אופי דלקתי כדוגמת לוקמיה, לימפומה או גידולים עיניים
גורמי סיכון להתפתחות אובאיטיס
ישנם לא מעט גורמי סיכון רלוונטיים להתפתחות Uveitis, הן באופן ישיר כחלק ממחלות ותסמונות אחרות, והן באופן עקיף בשל הרגלי אורח חיים מסוימים.
ראשית, חייבים לדבר על הגורם הגנטי. אובאיטיס היא דלקת שמתפתחת לא פעם במסגרת מחלות אוטואימוניות שונות. בהתאם לכך ישנם גנים שנמצאו כבעלי קשר הדוק להתפתחות אובאיטיס בנשאים שלהם. הגן המפורסם ביותר בהקשר זה הוא HLA-B27 – גן בעל קשר רב למספר מחלות אוטואימוניות. נשאי הגן הם בעלי סיכון יחסי של כ-15% לחלות באובאיטיס לאורך חייהם.
מלבד הגורם הגנטי, ישנו גם גורם סביבתי של אורח חיים והרגלים. אובאיטיס בפני עצמה, ועל אחת כמה וכמה כחלק מהתפרצות של מחלה אוטואימונית כמו בכצ'ט או זאבת, מתפרצת לא פעם על רקע נטייה גנטית המשולבת באורח חיים שמעודד את התפרצות המחלה. מצבים כמו עישון, שינה לא רציפה ולא טובה, תזונה לקויה ועוד – כל אלה קשורים קשר רב להתפרצות של מחלות אוטואימוניות ככלל ושל אובאיטיס כחלק מסל הסימפטומים שלהן בפרט.
מלבד זאת, גם המתח הנפשי (סטרס) משחק תפקיד חשוב מאוד בהתפתחות אובאיטיס באופן ספציפי. לרמות גבוהות של סטרס, בעיקר לאורך זמן, יש קשר להתפרצות של מגוון מחלות אוטואימוניות. במקרה של אובאיטיס ניתן למצוא עדויות מחקריות הן להתפרצות של אובאיטיס (מהסוג הלא זיהומי) באופן ישיר בקרב אנשים שמדווחים על רמות גבוהות של סטרס, והן להתפרצות של מחלות אוטואימוניות שאובאיטיס היא רק אחד מהסימפטומים שלהן.
אובאיטיס תסמינים עיקריים
ישנם מספר סימנים או סימפטומים מקדימים למחלת אובאיטיס. רצוי לבדוק תופעות אלו מבעוד מועד במטרה לאבחן את המחלה ולטפל בה בהקדם האפשרי. יש לציין כי הדלקת עלולה להיות חלק מרשימת תסמיני מחלה כללית הפוקדת אחד מאיברי מערכות הגוף, אך יכולה להיות גם מחלה אשר התסמינים שלה תוקפים אך ורק את העיניים. במקרה של מחלת עיניים בלבד, ישנה סבירות גבוהה שהגורם יהיה טראומה שעברה העין כדוגמת ניתוחי עיניים, פגיעה פיזית או מחלות דלקתיות במעורבות הרשתית או הדמית.
להלן רשימת תסמיני אובאיטיס:
- כאב בעין
- כאבים בעין המלווים בפוטופוביה (רגישות לאור וסנוורים)
- אודם בעיניים
- ירידה בחדות הראייה
כאשר מתגלה אחד מן התסמינים האלו של האובאיטיס, ובעיקר לאחר או במקביל להופעת אחת מן המחלות שהוזכרו קודם לכן, רצוי לגשת ולהיבדק במהירות האפשרית. הסיבה לכך היא שלעיתים קרובות המחלה עלולה לשוב ולהתפרץ באחת מן העיניים ואף בשתיהן, כך שמי שלא מאבחן את הבעיה ואינו מטפל בה בזמן עלול לסבול מהידרדרות הראייה ומסיבוכים שונים.
במקרים החמורים ביותר של המחלה, היא עלולה לגרום לעיוורון. עובדה זו מעידה יותר מכל על דרגת המורכבות והסיכון של מחלה. אמנם, שכיחותה של האובאיטיס נמוכה ביחס לבעיות ולמחלות עיניים אחרות, אך יחד עם זאת, כעשירית ממקרי העיוורון בארצות הברית נובעים כתוצאה ממנה.
סיבוכים של אובאיטיס
הסיבוכים האפשריים של אובאיטיס מתבטאים בעיקר בהתדרדרות נוספת של מצב העין הסובלת מהדלקת, עד לכדי התפתחות של מצבים חדשים שעשויים לפגוע בראייה באופן קבוע.
סיבוכי אובאיטיס כוללים בין היתר:
- קטרקט.
- גלאוקומה – מחלת עיניים שכיחה שלרוב אין לה קשר לאובאיטיס, אך במצבים לא מטופלים של אובאיטיס, היא יכולה להתפתח כמחלה משנית לדלקת המרכזית, שמתבטאת בפגיעה בראייה, כאבים, אודם, רגישות לאור, ובמצבים קיצוניים יכולה גם להגיע לעיוורון. גלאוקומה על רקע אובאיטיס מתפתחת במצבי אובאיטיס קדמית.
- בנד קרתופתי – מחלת עיניים שמתבטאת בהיווצרות משקעי סידן בולטים בעין, ומובילה לתחושת כאב ולפגיעה כללית בראייה.
- בצקת מקולרית – היווצרות בצקת בשל הצטברות חלבונים ויציאת נוזלים מהתאים, תחת האזור המכונה מקולה – מרכז הרשתית. בצקת מקולרית שמתפתחת בשל אובאיטיס היא לרוב תוצאה של אובאיטיס אמצעית.
- פגיעה עד אובדן ראייה.
אבחון אובאיטיס
כדי לאבחן בצורה נאותה את מחלת האובאיטיס נדרשת אנמנזה מקיפה באופן יחסי, שמטרתה היא בין היתר ללמוד את ההיסטוריה הרפואית של הנבדק. אבחון מחלת האובאיטיס לוקח בחשבון את התסמינים הנובעים ממנה, ומנסה להתחקות אחר גורמים אפשריים העשויים להסביר אותה. בין המשתנים העשויים להילקח בחשבון במשוואת האבחון של דלקת ענביה בולטים משתני הגיל, מוצא אתני, הרגלי מזון ושתייה, מגע עם בעלי חיים, פעילות מינית ועוד.
בדיקות לגילוי אובאיטיס
לאחר שכבר חושדים בסוג ספציפי מתוך סוגי מחלת האובאיטיס, נדרשת ברוב המקרים סקירת מערכות מלאה בכדי לבצע אבחון אובאיטיס מדויק. בשלב הזה עשויות להיכנס לתמונה בדיקות הדמיה לעין (דוגמת OCT או ,(US צילום רנטגן, בדיקת דם מקיפה, בדיקת שתן, תבחין מנטו, הדמיית ראש) בדיקת (MRI ועוד. הבדיקות הספציפיות במקרה נתון נקבעות בהתאם לאנמנזה ועל פי ההערכות בנוגע לסוג הדלקת האפשרי.
את האבחון חשוב לבצע כאשר מבחינים בתסמינים בעין אותם אפשר לייחס, בין השאר, להופעת הדלקת. אנשים הנמצאים בקבוצת סיכון מוגברת למחלה כדוגמת ילדים ומבוגרים הסובלים ממחלות וממצבים רפואיים המגדילים את הסיכוי לאובאיטיס, רצוי שיגשו לבצע אבחון תקופתי.
מידע נוסף (באנגלית) על אבחון המחלה תמצאו כאן.
משך המחלה
משך מחלת אובאיטיס תלוי במידה רבה מאוד בסוג האובאיטיס, בגורם להתפרצות הדלקת וכמובן שגם ביעילות הטיפול. ככלל, המשך הפיזיולוגי של אובאיטיס ללא סיבוכים או תופעות לוואי הוא בין חודש וחצי לחודשיים. תחת טיפול מיטבי, יתכן כי הסימפטומים של האובאיטיס יחלפו כבר תוך זמן קצר יותר – למעשה תוך מספר ימים – אך הטיפול צריך להמשיך בשל המשך הדלקת הפיזיולוגית והניסיון לרפא את הדלקת במלואה.
כאשר מדובר באובאיטיס מסובכת יותר, שנגרמת בשל מחלה כרונית אחרת או שיש לה סיבוכים בפני עצמה, יתכן שמשך המחלה יהיה שלושה חודשים ויותר. על כן חשוב מאוד לטפל גם במחלת הבסיס וגם באובאיטיס עצמה. הטיפול צריך להתבצע בצורה רב-גישתית, שרואה את צרכי המטופל באופן רחב ומתאימה לו מעטפת טיפולית מיטבית.
טיפול באובאיטיס על פי הגישה המערבית
טיפול במחלת האובאיטיס בגישה המערבית מבוססת על מספר כלים שמטרתם להפחית את עוצמת התסמינים של ההתקף הדלקתי ואת הסיכויים להופעת ההתקף הבא.
הטיפולים האפשריים לדלקת כוללים:
- סטרואידים: מיועד בעיקר למצבי דלקת ענביה אשר אינה נובעת מרקע זיהומי אלא מסיבות אוטואימוניות. כאן תוכלו לקרוא עוד על סטרואידים לעיניים.
- זריקות: כוללות זריקות לתוך זגוגית העין וזריקות באזור המקיף את גלגל העין
- תרופות דרך הפה (טיפול פומי)
- טיפות: משתקות את השריר הציליארי ומרחיבות את האישון, כך שהן מקלות על הכאבים ומהדקות את הקשתית לעדשה. בדרך זו ניתן להגיע למצב בו מופחתת רמת הדלקת ונמנעים נזקים חמורים יותר המאפיינים את השלבים המאוחרים של המחלה. חשוב להדגיש שטיפול מקומי בטיפות אינו יעיל עבור אובאיטיס אחורית או אובאיטיס אמצעית.
במהלך השנים, נכנסו לתמונה גם תרופות הפועלות על בסיס ביולוגי: למשל נוגדי TNF אלפא או נוגדנים ללימפוציטים סוג .B תרופות אלו מבוססות על חלבון המיוצר בתנאי מעבדה, על מנת ליצור מצב בו דומה באופן כמעט מוחלט לחלבון המקביל הקיים בגוף האדם באופן טבעי.
במקרים מורכבים ייתכן שיהיה צורך בניתוח, וזאת בעיקר על מנת להתמודד עם מחלות שעלולות לגרום לדלקת או להחמיר אותה כדוגמת ניתוחי גלאוקומה, ניתוחי קטרקט ועוד.
תופעות לוואי למחלה ולטיפול
כמו כל טיפול אחר, גם לטיפולים באובאיטיס ייתכנו תופעות לוואי שונות. מאחר והטיפול המרכזי במחלה, כאשר מדובר במחלה אוטואימונית שאינה על רקע זיהומי, הוא באמצעות סטרואידים – תופעות הלוואי המוכרות של סטרואידים נכונות במשנה תוקף במצב זה. תופעות אלה כוללות עלייה במשקל, אקנה, שינויים במצב הרוח, חולשה ונטייה לפתח חבלות שלא נרפאות במהירות.
תסמיני אובאיטיס בפני עצמם יכולים להיות לא פשוטים, ותופעות הלוואי הן דבר שצריך להתכונן אליו לקראת הטיפול אותו מקבלים. בהתאם לסוג התרופות האחרות בהן עושים שימוש, ייתכנו תופעות לוואי נוספות, בין אם מדובר בפגיעה כבדית בשל שימוש בתרופות מסוג NSAID, ובין אם בסיבוכים שעלולים להתפתח אם מזריקים לזגוגית העין תרופות בצורה לא מדויקת.
תרופות ביולוגיות, שהן הפיתוח האחרון והחדיש ביותר בתחום הטיפול באובאיטיס, נחשבות לאיכותיות מאוד (וגם יקרות מאוד), אך הן לא חפות מתופעות לוואי בפני עצמן. נוגדי TNF-אלפא, לדוגמה, מתאפיינים בכך שהם הופכים את המטופל לפגיע מאוד לזיהומים אופורטוניסטיים, ולמעשה טיפול קבוע בהם מחייב שגרה של שימוש באמצעי מיגון אישיים ולעתים אפילו בידוד.
תרופות אחרות ומתקדמות יותר מסוג זה, עלולות להוביל לתסמינים דמויי שפעת, בעיקר עם תחילת הטיפול.
אובאיטיס טיפול טבעי: אפשר גם אחרת
שילוב מספר שיטות טיפוליות זו בהחלט אפשרות, כשבשנים האחרונות אנו רואים יותר ויותר מטופלים הבוחרים לשלב טיפולים מהקשת הרחבה של רופאה סינית למחלות עיניים במטרה להתמודד עם הקשיים והסיכונים הנובעים כתוצאה ממחלת אובאיטיס.
טיפול באובאיטיס באמצעות עקרונות רפואה סינית למחלות עיניים משתלב בשלב הראשון במקביל לטיפול הקונבנציונאלי ולא במקומו, וזאת בהנחה שהמטופל מקבל טיפול תרופתי. שימו לב שיש מקרים בהם מטופלים מגיעים לקבלת טיפול טבעי באובאיטיס טרם הטיפול התרופתי. גם להם ניתן לסייע באמצעות טיפול בתסמינים שנשארו מהתקפים קודמים ומניעת התפרצויות חדשות.
בשלב הזה תפקיד המטפל היא למנוע את תסמיני המחלה האקוטיים והחריפים יותר. כאשר מגיע השלב בו החולה כבר אינו חווה תסמינים במשך זמן מה, ובהנחה כי אין התפרצויות חדשות של המחלה, מטרת הטיפול היא הפסקה הדרגתית של נטילת הסטרואידים (הניתנים על ידי הרופא המטפל ובאישור הרופא המטפל).
לאחר פרק זמן נוסף, בו הרופא אישר כי, המטופל כבר אינו זקוק לטיפול תרופתי, והטיפול בו מתבצע בקליניקה בלבד, נדרשת הגעה לשלב בו הפסקת הטיפולים לא תגרור התפרצויות נוספות של המחלה. הגעה לשלב זה תסייע בשמירה על איכות חיים גבוהה ובהפחתת הסיכונים להתרחשויות עתידיות של המחלה.
טיפול טבעי באובאיטיס מתבצע על בסיס תכנית הטיפולים הנבנית בהתאמה אישית, וזאת לאחר ביצוע אבחון מלא ומקיף. עיקרון זה מושתת על מיקום מחלת האובאיטיס, וגם על תסמינים ישירים ועקיפים שלה, במידה וישנם. הטיפול כולל בין היתר דיקור סיני בעל פרוטוקול ספציפי למחלות עיניים, שימוש בצמחי מרפא והמלצות תזונתיות.
קליניקת איתי שרף מזמינה אותך לפגוש דרכים חדשות בדרך לטיפול והחלמה מאובאיטיס
שאלות ותשובות בנושא אובאיטיס
מקורות
WebMD. "A Visual Guide to Uveitis". 2020-*